Politică

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Igor Dodon, noul preşedinte: ”În această campanie noi am învins”. Comisia electorală, după centralizarea a 99,81% dintre procesele verbale: Igor Dodon - 52,4%, Maia Sandu - 47,6%

Moldovenii îşi aleg duminică preşedintele: Igor Dodon sau Maia Sandu. Încotro se îndreaptă Republica Moldova?

UPDATE ora 07:04 - Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, după centralizarea a 99,81% din procese verbale: Igor Dodon - 52,4%, Maia Sandu - 47,6%.

Moldovenii au participat activ la acel de-al doilea scrutin prezidenţial. Până la ora 22:00 s-au prezentat la urne peste 1.605.000 de cetăţeni cu drept de vot sau peste 53% dintre alegători.


UPDATE ora 06:00 -  Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, după centralizarea a 98,41 din procesele verbale:  Igor Dodon - 54,14%, Maia Sandu - 45,86%

UPDATE ora 01:14 -  Igor Dodon a câştigat scrutinul prezidenţial din R.Moldova, cu 53,21%-rezultate parţiale


Candidatul prorus Igor Dodon a câştigat cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, cu 53,21% din voturi, în timp de politicianul proeuropean Maia Sandu a obţinut 46,79%, potrivit rezultatelor parţiale după procesarea a 99% din procesele verbale.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga, prorus), a obţinut 53,21% din voturi, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia electorală de la Chişinău după procesarea a 99% din procesele verbale, adică 1,56 milioane de voturi valabil exprimate.


Maia Sandu, un politician considerat proeuropean, a primit 46,79%.

Prezenţa la urne a fost, conform datelor preliminare, de peste 53% din totalul persoanelor cu drept de vot.


UPDATE ora 00:30 Igor Dodon se declară învingător în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din R.Moldova

Liderul socialiştilor Igor Dodon se declară învingător la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale şi a invitat-o la discuţii pe contracandidata sa, Maia Sandu, informează Radio Chişinău.


"Cred că cu toţii au înţeles că în această campanie noi am învins. La momentul de faţă, când am trecut e limita de 820 de mii de alegători, am depăşit limita de 50%. Sunt date preliminare. Vreau să mulţumesc cetăţenilor care mi-au încredinţat votul şi viitorul acestei ţări ", a declarat Igor Dodon.

"D-nă Maia Sandu, vreau să vă felicit pentru un rezultat foarte bun. Dar acum vă rog foarte mult, haideţi să calmăm spiritele. Nu avem nevoie de ură în societate", a adăugat liderul socialist.

Dodon a mai afirmat că va fi "preşedintele tuturor. Şi a celor care privesc spre este, dar şi a celor cu viziuni vestice," scrie Unimedia.

"Stimati cetăţeni, eu vă stimez votul, dar începând cu ziua de astăzi eu sunt preşedintele tuturor," a încheiat acesta.

Dodon devine al treilea preşedinte al ţării, ales prin vot direct de popor.

UPDATE ora 21:32 Igor Dodon îndeamnă la calm după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Candidatul prorus Igor Dodon îndeamnă la calm la finalul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, indiferent de rezultat, cu ocazia primelor declaraţii făcute după închiderea urnelor din R.Moldova.

"Mă adresez oponentului politic: haideţi să îndemnăm oamenii la calm indiferent de rezultat. Nu avem nevoie de provocări şi destabilizarea situaţiei în societate. Primul lucru care să-l facă cel care pierde aceste alegeri e să cheme lumea la calm. Iar cel care va învinge, să vină cu un mesaj de calm," a mai spus Dodon.

Pe de altă parte, Maia Sandu a criticat dur autorităţile pentru modul în care a fost organizat al doilea tur al scrutinului prezidenţial din R.Moldova, citând numeroase încălcări în ziua alegerilor.

ACTUALIZARE 21.13. Primele rezultate vin de la Moscova. La Consulat au votat pentru Dodon 2670 de alegători, iar pentru Maia Sandu 323. 7 buletine au fost declarate nevalabile, potrivit unimedia.info.

UPDATE ora 21:00 Procesul de votare în toate secţiile din R. Moldova şi România s-a încheiat la ora 21:00

Procesul de votare în toate secţiile din Republica Moldova şi România s-a încheiat la ora 21:00, iar potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, rata de participare la ora 21:00 este de 53%, însă se continuă votarea în secţiile din străinătate, notează site-ul jurnal.md

Între timp, votarea în diasporă continuă, însă foarte anevoios. Mii de oameni stau în cozi imense pentru a vota, iar în multe secţii buletinele de vot s-au terminat încă la orele amiezii.

Până la această oră au votat peste 1,6 de milioane de cetăţeni moldoveni, dintre care peste 130.000 în diasporă.

Potrivit legislaţiei, birourile electorale pot decide asupra prelungirii cu cel mult două ore termenul votării pentru a le permite alegătorilor care stau la coadă să-şi exercite dreptul de a vota.

UPDATE

Mii de cetăţeni moldoveni stau la cozi, duminică, la secţiile de votare din străinătate pentru a vota noul preşedinte, după ce în ultimele zile s-au organizat pe Facebook. S-au format cozi lungi în special la secţiile de votare din Moscova, Mestre, Milano, Parma, Londra, Frankfurt, Dublin, Paris şi Bucureşti, iar la unele dintre acestea s-au epuizat buletinele de vot, înainte ca oamenii să poată vota.

Peste trei milioane de moldoveni sunt aşteptaţi să voteze la alegerile de duminică, fiind pentru prima dată în ultimele două decenii când moldovenii îşi aleg direct preşedintele.

În primul tur le alegerilor prezindenţiale din Republica Moldova, candidatul prorus, Igor Dodon, a obţinut 48,23% din voturi, iar Maia Sandu, un politician considerat proeuropean, a fost votată de 38,42% din electorat.

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova şi Bulgaria au loc la doar câteva zile după ce victoria lui Donald Trump a generat semne de întrebare privind continuarea susţinerii Statelor Unite ale Americii pentru ţările central şi est-europene, supuse presiunilor Rusiei.

Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, este situată în zona de conflict politic între Uniunea Europeană şi Rusia, o regiune în care cele două părţi depun eforturi de zece ani pentru creşterea influenţei.

UPDATE

Comisia Electorală Centrală a anunţat că 1.429.160 de alegători moldoveni au votat până la ora 17.00, iar prezenţa la urne este deja de 48,23%. De asemenea, un număr de 100.102 de alegători au votat în secţiile din străinătate - adică 7% din voturile exprimate până la ora 17.00, deşi cozi lungi s-au format la toate secţiile din diasporă, iar buletinele de vot au fost epuizate la secţia din Stratford în Londra.

UPDATE ora 18:08. Moldoveancă la Stratford, Londra: Aştept de 3 ore ca să votez.

Olga Ursu, cetăţeană a Republicii Moldova stabilită cu traiul în Marea Britanie, a declarat pentru IPN că stă la coadă de trei ore, la secţia de votare din Stratford, Londra, potrivit evz.ro. Aceasta a spus că, spre deosebire de primul tur, se atestă o prezenţă cu mult mai mare la vot, iar cei care îşi aşteaptă rândul ca să voteze cântă melodii patriotice.

UPDATE ora 18:00. A fost depășit numărul de alegători prezenți la vot în primul tur

În primul tur al alegerilor s-au prezentat la vot 1.44 mln, care reprezentau 49.18. În acest moment, la vot s-au prezentat 1.47 mln alegători, ceea ce reprezintă 49.58%.

UPDATE ora 17:55. Coadă interminabilă la secția de vot din Milano, Italia.

UPDATE ora 17:40. Peste 100 de mii de voturi din partea diasporei

Potrivit datelor CEC pentru ora 16.00 (Chișinău) cea mai activă participare se înregistrează în:

Republica Italiană (28700)
România (10300)
Federația Rusă (6650)
Republica Franceză (6270)

Pe rețelele de socializare apar tot mai multe informații despre cozi interminabile și insuficiența buletinelor de vot, mai ales în Italia, Marea Britanie și Franța.

UPDATE ora 16:55. Maia Sandu, activă pe facebook, îndeamna lumea să iasă la vot. „Nu pot ei fura, cât putem noi vota!”

UPDATE ora 16:30. Primele rezultate ale scrutinului. Maia Sandu învinge în China. Este vorba de secția de vot nr 318 din Beijing, care și-a încheiat deja activitatea

Şi la alegerile prezidenţiale din România în 2014 în turul al doilea românii din diaspora au aşteptat ore în şir să voteze la secţiile din străinătate. Alegătorii din Germania, Franţa, Londra, Belgia s-au aşezat la coadă la secţiile de votare încă cu o seară înainte. Cozi uriaşe s-au format şi la secţiile de votare din Chişinău, Torino, Verona, Viena, Berlin, Bonn, Bruxelles, Copenhaga, Stuttgart, Hamburg, Dublin, Oslo, Geneva. Poliţia a folosit gaze lacrimogene la secţiile de votare din Torino şi Paris, unde sute de oameni nu au reuşit să voteze.

Ultimele Stiri
abonare newsletter