Politică

Cum comentează specialiştii clujeni rezultatul alegerilor din SUA: O surpriză care ar putea schimba politica la nivel mondial.

Sociologii consideră că americanii au ales “un personaj care face gafe, pentru că gafele umanizează”.

Rezultatul alegerilor din SUA a stârnit o serie de reacţii în rândul politicienilor şi analiştilor, fiind unul mai puţin aşteptat. Surpriza scrutinului din America relevă faptul că sistemul politic american a nemulumit, iar electoratul s-a îndreptat spre candidatul care s-a apropiat cel mai mult de problemele de zi cu zi ale americanilor.

Rămâne de văzut în ce măsură votul din SUA a fost unul pentru Donald Trump sau mai degrabă împotriva lui Hillary Clinton, al cărei discurs a fost diplomatic şi mai rigid.


Votul din SUA: pentru Trump sau anti-Clinton?

Decanul FSPAC Călin Hinţea se întreabă care a fost coarda sensibilă atinsă de Donald Trump la electoratul american, dincolo de discursul superficial sau populist al acestuia.

“Dacă ne uităm la ce am văzut în media înainte de alegeri, e un rezultat mai puţin aşteptat. În mod clar există ceva la nivelul sistemului politic american care a nemulţumit pe foarte mulţi americani şi care i-a făcut să se îndrepte spre candidatul care părea mai puţin bine plasat în alegeri. Trebuie văzut care au fost acele chestiuni, în ce măsură a fost un vot ptentru Trump sau anti-Hillary Clinton. Trump a avut un discurs care a fost analizat ca fiind mai superficial pentru unii sau a făcut promisiuni care pot părea mai greu de realizat în general. Întrebarea este de ce s-a întâmplat acest lucru care a lăsat pe foarte multă lume surprinsă. Uitaţi-vă că a câştigat în state în care în mod normal democraţii domină politica de foarte mult timp, cum este Michigan. E o întoarcere, o schimbare semnificativă şi întrebarea este de ce apare acest tip de reacţie. Ar trebui să ne uităm acum şi să vedem datele despre votanţi. Lumea spune în general că el a fost votat de middle-class ul alb, ar trebui să ne uităm să vedem cum a câştigat în Florida atunci, unde este o populaţie latină foarte mare”, spune Hinţea.  


Preşedintele Trump nu va fi asemenea candidatului Trump

În opinia decanului FSPAC, discursul lui Trump s-a schimbat deja, iar preşedintele Trump nu va fi asemenea candidatului Trump.

“Concluzia este că există o problema serioasă în sistemul politic american în ce priveşte aşezarea democraţi -republicani şi trebuie analizat foarte serios cum a apărut acest efect, cum a câştigat Trump, căruia puţini îi dădeau şanse. Nu cred că preşedintele Trump va fi acelaşi cu candidatul Trump. Sunt forate curios să văd declaraţiile de politică externă, dacă vor exista schimbări politice majore, în principal relaţia cu NATO”, adaugă Hinţea.


Relaţia cu România nu se va schimba

Sociologul clujean Ioan Hosu atrage pe de altă parte atenţia că rezultatul alegerilor din SUA nu va schimba însă cu nimic relaţia cu România.

“Cred că alegerea lui Trump nu schimbă pe termen scurt nimic în relaţia cu România şi cu poziţionările strategice ale României din ultimii ani. Sigur că din perspectiva ordinii, relaţiilor internaţionale alegerea lui Trump o să genereze turbulenţe în anumite zone, dacă luăm în calcul declaraţiile din perioada de campanie din ultimele luni. Totuşi nu cred că America îşi va schimba substanţial politica globală. O să asistăm la o schimbare de pozitie discursivă la Trump, odată cu încheierea campaniei. Spectacolul pe care l-am văzut nu cred că o să îl mai vedem în continuare”, spune Hosu.


Trump aduce a Băsescu

Sociologul clujean crede că discursul lui Trump cu notele de populism au determinat ca votul popular să meargă înspre el. “Modul în care s-a adresat Trump americanilor a fost unul care îl apropia de problemele de zi cu zi ale americanilor. Pe când discursul lui Clinton era al politicianului, diplomatului exersat. Am putea face o comparaţie între Adrian Năsatse şi Traian Băsescu. Băsescu facea apel la teme cu care rezonează electoratul mult mai bine. Probabil americanii au ales între un personaj care face gafe -şi gafele astea îl umanizează - şi un personaj care e suspectat de practici insttituţionale nu tocmai etice sau poate corupţie. Populismul e în floare peste tot. Cu siguranţă o să vedem o nouă abordare în politica mondială, o nouă direcţie”, mai spune Hosu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter