Politică

Europarlamentar, la Cluj: "Vulgarizarea şi tabloidizarea politică devin acceptabile. Este regretabil și periculos"

Europarlamentarul Iuliu Winkler a opinat joi la Cluj că, în contextul Brexit-ului şi a unor atitudini verbale discriminatorii la adresa unor emigranţi, fie ei polonezi, bulgari sau români, în spațiul european se perpetuează o tabloidizare și vulgarizare a comunicării politice, care tinde să devină acceptabilă, ceea ce este „regretabil şi periculos”.

FOTO eppgroup.eu FOTO eppgroup.eu

Europarlamentarii români Iuliu Winkler şi Victor Negrescu au dezbătut joi seară la Cluj, alături de studenţi ai Facultăţii de Studii Europene a UBB, criza prin care trece în prezent Uniunea Europeană, dar mai ales reacţiile nepotrivite ale unor lideri politici europeni, Brexit-ul şi problema refugiaţilor, transmite Agerpres.

Cei doi eurodeputaţi au fost de părere că problemele cu care se confruntă astăzi Uniunea Europeană sunt rezultatul, nu cauza, crizei şi că răspunsul ar trebui căutat în atitudinea unor lideri politici faţă de problemele extrem de delicate datorate diversităţii comunităţilor care fac astăzi parte din proiectul european.


„Tabloidizarea comunicării politice”

'Marea Britanie este o ţară despre care am învăţat de când eram mici, o admirăm, au un parlament de o mie de ani. În momentul în care în această societate se întâmplă să se rostească lucruri grave, xenofobe şi anti-democratice, în momentul în care se spune 'viermi polonezi plecaţi acasă', în momentul în care prim-ministrul Marii Britanii nu numai că nu ia atitudine, ci pare chiar să subscrie într-o oarecare măsură la aceste lucruri, în momentul în care un fost ministru actualmente parlamentar al partidului care a pus referendumul în joc, Partidul Conservator spune 'păi, românii şi bulgarii sunt nişte de-ăştia care ştiu să culeagă căpşuni, dar n-au habar să folosească un telefon mobil' şi această afirmaţie nu este sancţionată eu cred că avem o problemă', a sus Iuliu Winkler.

Acesta a explicat că mai grav decât faptul că anumite elite politice nu iau atitudine, pentru a apăra valorile democratice europene, este că nici oamenii nu mai reacţionează la acest tip de afirmaţii.  'Nu ei au o problemă, noi avem o problemă, pentru că înseamnă că, în toiul vulgarizării şi tabloidizării comunicării politice din Europa, de peste tot, am coborât într-atât de mult ştacheta încât nimeni nu se mai sesizează pentru aceste lucruri. Ele devin acceptabile. Cred că este regretabil şi chiar periculos', a spus europarlamentarul.


„Criză de leadership”

La rândul său, deputatul european Victor Negrescu a amintit că statisticile arată că doar 10 la sută din populaţia europeană deţine informaţii despre ce este şi cum funcţionează Uniunea Europeană şi a precizat că, în opinia sa, adevărata criză este şi a oamenilor, nu doar a liderilor politici. 'Astăzi adevărata criză nu este doar a liderilor politici, adevărata criză este de leadership, de a avea capacitatea de a propune un proiect de viitor pentru acest ansamblu de ţări, care să fie atractiv pentru fiecare dintre noi. Pentru că a privi Europa ca pe un ansamblu de ţări, de oameni tineri, bătrâni, grupuri care trăiesc a ţară, la oraş, nu duce nicăieri', a spus Negrescu.  

Acesta a explicat de ce crede că în Marea Britanie şi multe ţări din vest discursul populist câştigă aderenţi, precizând că elita politică clasică nu vine cu răspunsuri coerente şi nu le răspunde populiştilor, aşa cum ar trebui - spunând oamenilor adevărul în faţă, oricât de dureroasă ar fi realitatea.  'În Marea Britanie, în timpul campaniei pentru referendum, un parlamentar britanic a fost ucis. Dacă vă întreb cum o cheamă? Nu ştiţi. E trist. Am scris în momentul respectiv pe twitter un mesaj: că nu mi se pare normal ca dezbaterea politică să ducă la astfel de incidente, dacă putem să le numim aşa. Prima reacţie pe care am primit-o a fost din partea elitei politice clasice care mi-a scris că nu ar trebui să menţionăm nimic de genul acesta pentru că ei au decis în Marea Britanie să nu discute. Deşi, când deputatul a fost ucis, a fost strigat sloganul campaniei Brexit', a povestit Negrescu.


Întâlnirea celor doi parlamentari cu studenţii a fost organizată de Facultatea de Studii Europene împreună cu Biroul de Informare al Parlamentului European în România sub numele de 'Uniunea Europeană - de la 28 la 27 state membre. Provocări şi oportunităţi'.

Scopul întâlnirii a fost acela de a prilejui studenţilor o dezbatere pe tema celor mai spinoase probleme cu care se confruntă Uniune Europeană, dar şi ocazia de a auzi ce cred reprezentanţii românilor la Bruxelles.

abonare newsletter