Politică

Kovács Péter: Şi Boc, şi Funar au jurat cu mâna pe Biblie că nu vor colabora cu UDMR

Preşedintele executiv al UDMR, Kovács Péter, spune că nu este deranjat de afirmaţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, care a declarat că, în eventualitatea în care social-democraţii vor câştiga alegerile parlamentare, PSD nu doreşte să coopteze Uniunea la guvernare, amintind că în România a mai existat un preşedinte de partid care "a pus mâna pe Biblie spunând că nu va guverna cu UDMR" şi a fost "o guvernare fructuoasă".

Emil Boc si Gheorghe Funar foto Monitorul Emil Boc si Gheorghe Funar foto Monitorul

Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a explicat pentru News.ro că nu este deranjat de declaraţia liderului PSD, Liviu Dragnea, care a spus luni că că nu îşi doreşte să coopteze UDMR la guvernare, în eventualitatea în care social-democraţii vor câştiga alegerile parlamentare, liderul UDMR amintind de un moment din 2004, când, într-o emisiune televizată, Emil Boc şi Gheorghe Funar au jurat cu mâna pe Biblie că nu vor colabora cu UDMR.

"Pentru noi, problema  guvernării se discută după 11 decembrie. Am spus clar din august, când am început pregătirile pentru campanie, că nu ne interesează ce se va întâmpla după 11 decembrie decât în data de 12 decembrie. Acum ne concentrăm să avem o reprezentare puternică şi proporţională  în Parlament. În România am mai avut un preşedinte de partid care a pus mâna pe Biblie, a spus că nu va guverna  cu UDMR şi după câteva luni am avut împreună cu dânsul o guvernare fructuoasa”, a declarat Kovacs Peter.


Acesta a explicat că este prematură o discuţie de acest fel şi că, în esenţă, partidele care nu vor reuşi să aibă o majoritate solidă în Parlament, vor colabora cu UDMR, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori în ultimii 26 de ani.

"Pentru mine e foarte clar: domnul Dragnea şi oricine va guverna cu UDMR, dacă sigur suntem şi noi de acord, dacă are nevoie de voturile noastre pentru a avea o majoritate solidă. Politica este din acest punct de vedere o matematică simplă şi domnul Dragnea, după 11 decembrie, va vedea ce reprezentare, va vedea dacă singur sau cu ALDE poate să formeze Guvernul, dacă are nevoie de susţinere din altă arte şi, desigur, şi pe cealaltă parte PNL va avea aceeaşi situaţie. Este prematur la începutul lui noiembrie să spunem„ cu asta da, cu asta nu”. Vom vedea situaţia din Parlament şi atunci vom putea lua o decizie”, a mai spus preşedintele executiv al UDMR.


Kovacs Peter a explicat că nu este deranjat de declaraţia lui Liviu Dragnea şi că discuţiile despre orice fel de colaborare, cu orice partid, pot începe doar după alegerile din 11 decembrie.

"Eu nu pot să gândesc cu capul domnului Dragnea, dar văd un singur lucru: de 26 de ani, partidele care au nevoie de voturile UDMR din parlamente sunt deschise către dezideratele comunităţii maghiare. Cei care sunt în opoziţie faţă de UDMR încearcă să joace cartea naţionalismului. Cred că după 12 decembrie vom putea să stăm la masa tratativelor pentru că acum este prematur să facem declaraţii tranşante. Nu mă deranjează ce a spus domnul Dragnea. Am dormit foarte bine după ce am citit această declaraţie”, a mai spus preşedintele executiv al UDMR.


Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, la Antena 3, că nu îşi doreşte să coopteze UDMR la guvernare, în eventualitatea în care social-democraţii vor câştiga alegerile parlamentare.

Întrebat care ar fi partidele cu care PSD ar dori să guverneze în alianţă după alegerile din 11 decembrie şi dacă UDMR se află printre acestea, Liviu Dragnea a răspuns: ”Primul şi singurul: ALDE. Nu vreau să facem alianţă cu UDMR la guvernare. Punct. Sper ca, împreună cu ALDE, să avem suficiente voturi pentru a guverna România”.

abonare newsletter