Politică

Panourile UDMR cu mesajul "Salvăm Clujul de Bucureşti", îndepărtate de Poliţia locală. UDMR cere explicaţii

Poliţia Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca a dispus, marţi, îndepărtarea afişelor de pe panourile amplasate de UDMR în municipiu cu mesajul "Salvăm Clujul de Bucureşti, taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, nu Capitala”, conducerea Uniunii cerând explicaţii pentru acest demers.

Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, că, potrivit Constituţiei, libertatea de exprimare este inviolabilă, iar cenzura de orice fel este interzisă.

"În cursul zilei de marţi au fost îndepărtate afişele UDMR de pe panourile amplasate în Cluj-Napoca şi care aveau mesajul «Salvăm Clujul de Bucureşti, taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, nu Capitala», de promovare a descentralizării. La cererea Primăriei Cluj-Napoca, Poliţia Locală s-a deplasat la firma cu care noi avem un contract de colaborare şi i-a ameninţat pe cei de acolo cu o amendă de 30.000 de lei dacă nu îndepărtează afişele de pe panouri. Iar acele afişe au fost îndepărtate. Cerem explicaţii Primăriei Cluj-Napoca şi Poliţiei Locale, să ne spună în baza cărei legi a acţionat, ce articole şi ce lege au aplicat, în condiţiile în care Constituţia spune că libertatea de exprimare este inviolabilă, iar cenzura de orice fel este interzisă”, a spus Kovacs, potrivit Mediafax.


Acesta a precizat că UDMR a amplasat în Cluj-Napoca două panouri cu mesajul "Salvăm Clujul de Bucureşti, taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, nu Capitala”, unul în zona Stadionului CFR, celălalt în zona Parcului Industrial Tetarom I.

Şeful Poliţiei Locale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Marcel Bonţidean, a declarat, marţi, că nu cunoaşte amănunte despre îndepărtarea afişelor respective de pe panouri.


"Colegii mei fac verificări periodice pe linia afişelor publicitare amplasate în Cluj-Napoca. Dacă cele două afişe au fost îndepărtate, probabil că panoul era amplasat ilegal”, a spus Bonţidean.

UDMR a amplasat în Cluj-Napoca un panou de precampanie cu textul ”Salvăm Clujul de Bucureşti, taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, nu Capitala”, dar şi unul similar la Oradea, liderii Uniunii susţinând că este vorba despre un text care promovează descentralizarea.


Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, declara, duminică, că mesajul transmis este unul care pledează pentru ca majoritatea taxelor încasate din teritoriu să rămână pe plan local, nu să meargă la Bucureşti.

Marţi, preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, declara presei că textul de pe panouri nu este unul segregaţionist, ci se referă la descentralizarea fiscală, care va ajuta atât maghiarii, cât şi românii.


Deputatul UDMR Mate Andras Levente spune că afişul nu îndeamnă la extremism, ci promovează descentralizarea în domeniul finanţelor în regiunile istorice ale ţării.

„Am formulat provocator în mod intenţionat. Nu negăm acest lucru. Este vorba despre o serie de afişe, cu mai multe mesaje, dar numai acesta a atras atenţia. UDMR, de 26 de ani, promovează pentru descentralizare şi vrem ca deciziile să nu se ia în Bucureşti, ci majoritatea deciziilor să se ia la nivel local, din semn de respect pentru comunităţile locale. Este şi cazul taxelor, pentru că pe panou am spus că taxele locale să îmbogăţească Ardealul, şi nu Bucureştiul, aşa cum este valabil şi pentru Bucovina, pentru Moldova şi pentru alte regiuni istorice”, a explicat Mate Andras, potrivit News.ro.


Deputatul a mai spus că în Cluj-Napoca şi Oradea vor mai fi amplasate bannere cu mesaje ca: "Vrem o Transilvanie în care Cluj înseamnă şi Kolozsvár şi Klausenburg", "Vrem o Românie cu autostrăzi din astfalt, nu din hârtie", sau  "Vrem o Transilvanie în care toată lumea vorbeşte limba română şi limba maghiară", explicând că regretă faptul că mesajul a fost prost înţeles şi interpretat greşit.

Ultimele Stiri
abonare newsletter