Politică

PNL și-a validat candidații . „Dalmațienii” și „nepoții” se țin tare.

Pe lista PNL pentru parlamentare se regăsesc liberali cu probleme de integritate. Președintele Comisiei de Etică a partidului Daniel Buda tace.

Anca Boagiu și Sorin Moldovan, parașutați să candideze pentru un loc călduț în Parlament Anca Boagiu și Sorin Moldovan, parașutați să candideze pentru un loc călduț în Parlament

Liberalii își validează zilele acestea listele cu candidații la parlamentare, dar în unele filiale din țară, printre care și Clujul, își doresc să intre în competiție și candidați care ar putea aduce un prejudiciu de imagine partidului.

Mama primarului din Baia Mare Viorica Cherecheș aspiră la un fotoliu de parlamentar în Maramureș, iar PNL apără această candidatură. Întrebat dacă relaţia de rudenie dintre Viorica Cherecheş şi primarul suspendat Cătălin Cherecheş nu aduce prejudicii de imagine partidului, liderul PNL Maramureș Mircea Dolha a susţinut că şi premierul Cioloş are un unchi cu probleme penale şi nu poate fi învinovăţit de acest lucru. Mai mult, tot în Maramureș i s-a găsit un loc călduț și fostului ministru al Transporturilor, Anca Boagiu.


Există sau nu cod de integritate?

Zilele trecute, liderul PNL Cluj și totodată președinte al Comisiei de Etică a partidului Daniel Buda se lăuda că liberalii aplică criteriile de integritate pentru candidați, dar pe lista pentru Parlament de la Cluj și din țară se regăsesc și câțiva liberali cu o imagine „șifonată”.

„PNL are un cod de integritate foarte bine ancorat în nevoia de reformare a clasei politice, îl va aplica fără niciun fel de discuţie. PNL face ceea ce trebuie în privinţa reformării clasei politice", a declarat zilele trecute Daniel Buda pentru Ziua de Cluj.


Realitatea îl cntrazice însă pe Buda, pentru că liberalii au în acest moment grave probleme de imagine atât la nivel național, cât și la nivel local. Din cauza unor candidați cu probleme de integritate sau moralitate, aceștia ar mai putea pierde din electoratul și așa subțiat, după cum au arătat ultimele sondaje. În aceste condiții, liberalii ar fi trebuit să analizeze mai atent numele viitorilor candidați, cu atât mai mult cu cât contextul discuțiilor despre integritate este fierbinte la nivel național.

„Șifonații” de la Cluj

Și la Cluj au existat tensiuni în partid din cauza listei pentru Parlament. În ciuda acestora, „parașutatului” Sorin Moldovan i s-a găsit un loc călduț. Despre Moldovan s-a spus în urmă cu câţiva ani, când a candidat impus de la centru la Vaslui, că ar fi nepotul lui Vasile Blaga, însă fostul ministru de Interne a negat existența unei relații de rudenie între ei explicând că este „prieten cu tatăl lui Sorin Moldovan dinainte de ’89“.


Sorin Dan Moldovan este fiul lui Petrică Moldovan, om de afaceri potent din Oradea şi membru ex-PDL. Juniorul Moldovan a ocupat în timpul guvernării portocalii (2008-2012) funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport, iar calitățile care l-au recomandat au fost probabil banii mulţi încasaţi de tatăl său şi relaţia apropiată cu preşedintele Vasile Blaga. De altfel, Sorin Moldovan a mai fost o dată „parașutat” să candideze la parlamentare, la Vaslui, în 2012 dar a reușit să strângă doar 1.919 voturi.

Sorin Dan Moldovan a cunoscut o ascensiune politică lină. Astfel, în 2008 el a fost ales preşedinte la nivel naţional al organizaţiei studenţeşti a PDL. Apoi, un an mai târziu, la vârsta de 23 de ani, a fost angajat în cadrul Ministerului Educaţiei direct pe o funcţie de director general. În paralel, a lucrat ca economist la una dintre firmele tatălui său. Ulterior, i s-a dat funcţia de preşedinte al Comisiei Naţională de Acţiune împotriva Violenţei în Sport, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Tineret.


Problemele de integritate și moralitate din PNL Cluj nu se opresc doar la protejatul lui Vasile Blaga, ex-PDL-istul Sorin Moldovan, trimis să candideze pentru un post de deputat în locul unui clujean.

De asemenea, lista PNL la Senat este deschisă de Marius Nicoară care este cercetat penal.


În cazul senatorului clujean Marius Nicoară, lucrurile sunt clare: după ce și-a terfelit imaginea urmărind filme deocheate în Parlament, senatorul s-a urcat beat la volan, a provocat un accident de circulație și s-a caftit cu taximetriștii. În seara în care a accidentat taximetristul, Nicoară avea o alcoolemie de 1,4 grame alcool la mie, adică era beat mort. Pentru această performanță, Nicoară s-a ales cu dosar penal, peste care se așterne un strat gros de praf.

Buda, etica nu-i totuna cu integritatea?

Liderul PNL Cluj Daniel Buda nu a putut fi contactat, în ciuda insistențelor. Acesta a făcut în schimb declarații sforăitoare altor instituții de presă. De asemenea, miercuri, contactat telefonic pentru a explica de ce pe lista candidaților clujeni se află câțiva liberali cu „bube în cap”, printr-un mesaj în care reporterul Monitorului de Cluj i-a expus datele problemei, Buda nu a comentat, nerăspunzănd.

Pe cine vrea PNL Cluj să trimită în Parlament

Vă reamintim, lista pentru Senat este deschisă de senatorul liberal Marius Nicoară, fost președinte al PNL Cluj, și Călin Tuluc (PDL), consilier județean. Pe următoarele locuri se află președintele CJ Cluj, Alin Tișe (PDL), și consilierul județean Gabriela Gârboan (PNL).

Lista pentru Camera Deputaților este deschisă de Florin Stamatian (PDL), fost prefect de Cluj, urmat deputatul Adrian Oros (PNL). Pe locul III se află Sorin Moldovan, impus de Vasile Blaga, iar pe următoarele două locuri considerate eligibile se află vicepreședintele CJ Cluj, Marius Mânzat (PNL), și fostul primar de Turda, Tudor Ștefănie (PDL). Pe locurile 6 — 10 figurează Irina Munteanu (PNL, Câmpia Turzii), Ovidiu Câmpean (PDL), Mircea Pușcă (PNL), un candidat nedesemnat încă și Radu Zlati (PNL).

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter