Politică

Buda, Etica este totuna cu integritatea sau nu?

Liderul PNL Cluj Daniel Buda vorbește despre criteriile de integritate, dar realitatea îl contrazice.

Liderul PNL Cluj și totodată președinte al Comisiei de Etică a partidului Daniel Buda se laudă că liberalii aplică criteriile de integritate pentru candidați, dar pe lista pentru Parlament se regăsesc câțiva liberali cu o imagine șifonată.

„PNL are un cod de integritate foarte bine ancorat în nevoia de reformare a clasei politice, îl va aplica fără niciun fel de discuţie. PNL face ceea ce trebuie în privinţa reformării clasei politice", a declarat Daniel Buda pentru Ziua de Cluj.


Realitatea îl cntrazice însă pe Buda, pentru că liberalii au în acest moment grave probleme de imagine atât la nivel național, cât și la nivel local. Din cauza unor candidați cu probleme de integritate sau moralitate, aceștia ar mai putea pierde din electoratul și așa subțiat, după cum au arătat ultimele sondaje.

Săptămâna trecută, protejatul lui Marius Nicoară, Mircea Abrudean (al cărui nume apare în stenogramele din dosarul lui Uioreanu) s-a retras de pe lista pentru Camera Deputaților, însă aceasta mai conține câțiva aspiranți la un fotoliu de parlamentar a căror imagine este șifonată.


Unul dintre aceștia este „parașutatul” Sorin Moldovan despre care s-a spus în urmă cu câţiva ani, când a candidat impus de la centru la Vaslui, că ar fi nepotul lui Vasile Blaga, însă fostul ministru de Interne a negat existența unei relații de rudenie între ei explicând că este „prieten cu tatăl lui Sorin Moldovan dinainte de ’89“.

Sorin Dan Moldovan este fiul lui Petrică Moldovan, om de afaceri potent din Oradea şi membru ex-PDL. Juniorul Moldovan a ocupat în timpul guvernării portocalii (2008-2012) funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport, iar calitățile care l-au recomandat au fost probabil banii mulţi încasaţi de tatăl său şi relaţia apropiată cu preşedintele Vasile Blaga. De altfel, Sorin Moldovan a mai fost o dată „parașutat” să candideze la parlamentare, la Vaslui, în 2012 dar a reușit să strângă doar 1.919 voturi.


Sorin Dan Moldovan a cunoscut o ascensiune politică lină. Astfel, în 2008 el a fost ales preşedinte la nivel naţional al organizaţiei studenţeşti a PDL. Apoi, un an mai târziu, la vârsta de 23 de ani, a fost angajat în cadrul Ministerului Educaţiei direct pe o funcţie de director general. În paralel, a lucrat ca economist la una dintre firmele tatălui său. Ulterior, i s-a dat funcţia de preşedinte al Comisiei Naţională de Acţiune împotriva Violenţei în Sport, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Tineret.

Problemele de integritate și moralitate din PNL Cluj nu se opresc doar la protejatul lui Vasile Blaga, ex-PDL-istul Sorin Moldovan, trimis să candideze pentru un post de deputat în locul unui clujean.


De asemenea, lista PNL la Senat este deschisă de Marius Nicoară care este cercetat penal.

În cazul senatorului clujean Marius Nicoară, lucrurile sunt clare: după ce și-a terfelit imaginea urmărind filme deocheate în Parlament, senatorul s-a urcat beat la volan, a provocat un accident de circulație și s-a caftit cu taximetriștii. În seara în care a accidentat taximetristul, Nicoară avea o alcoolemie de 1,4 grame alcool la mie, adică era beat mort. Pentru această performanță, Nicoară s-a ales cu dosar penal, peste care se așterne un strat gros de praf.


În aceste condiții, liberalii ar trebui să analizeze mai atent numele viitorilor candidați, cu atât mai mult cu cât contextul discuțiilor despre integritate este fierbinte la nivel național. Pe de altă parte, recent, dosarul deschis de DNA pe numele lui Vasile Blaga a cutremurat întreg PNL-ul, și așa ajuns la sub 30%, potrivit ultimului sondaj dat publicității acum câteva săptămâni.

Contactat telefonic pentru a explica de ce pe lista candidaților clujeni se află câțiva liberali cu „bube în cap”, printr-un mesaj în care reporterul Monitorului de Cluj i-a expus datele problemei, Buda nu a comentat, nerăspunzănd, până la ora 18.00.

Ultimele Stiri
abonare newsletter