Politică

Deputatul clujean Mate Andras nu renunță la superimunitatea avocaților

Modificările aduse la legea privind superimunitatea avocaților au fost repinse marți de deputați, după ce parlamentarul clujean Mate Andras, avocat de profesie, a spus că acestea reprezintă "un atentat asupra dreptului la apărare".

Legea care reglementează meseria de avocat s-a aflat marți pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, după ce a fost întoarsă la comisia juridică de mai multe ori.

În plen au fost respinse modificările aduse de comisie prin care practic s-ar fi eliminat superimunitatea avocaților. Acest lucru s-a întâmplat după ce deputatul clujean Mate Andras (UDMR), de profesie avocat şi unul dintre iniţiatori, a criticat modificările, despre care a spus că reprezintă "un atentat asupra dreptului la apărare". Mate Andras este condamnat definitiv pentru conflict de interese. Deputatul clujean a fost găsit vinovat de faptul că și-a angajat soția la biroul său parlamentar.

"Deci stimaţi colegi, atunci când un client merge la un avocat sunt anumite aspecte confidenţiale care nu trebuie să ajunge la partea adversă. Într-un proces penal partea adversă e procurorul, de partea cealaltă este apărerea - ce se va întâmpla cu dreptul la apărare atunci când un procuror care va interpreta în mod abuziv acest articol? Îţi confisc telefonul pentru că ai mesaje înscrise, îţi confisc hardul computerului, oare cetăţeanul va avea asigurat dreptul la apărare, sau încălcăm din nou tratatul CEDO referitor la dreptul la un proces echitabil? Astăzi am făcut un atentat nu împotriva avocatului, ci împotriva dreptului la apărare" a spus Mate Andras în plenul Camerei Deputaţilor.


Un proiect controversat

Proiectul a ajuns pentru a treia oară la Comisia juridică după ce plenul a decis, pe 5 septembrie, să îl retrimită, întrucât  la finalul lunii iunie nu a fost adusă nicio modificare formei controversate a proiectului, în ciuda criticilor şi apelului făcut de ministrul Justiţiei, Raluca Prună. La solicitarea grupului PSD, proiectul a fost retrimis la comisia juridică cu termen de o săptămână, invocându-se însă modificări necesare la "forma" legii.
Amintim că, pe 14 iunie, Comisia Juridică a adoptat un raport de admitere pentru proiectul de lege, neaducand nicio modificare, deşi plenul Camerei îl trimisese înapoi la comisie tocmai pentru acest lucru, după un val de critici.

Proiectul de modificare a Legii profesiei de avocat oferă imunitate avocaţilor - în sensul în care procurorii nu au voie să ridice înscrisuri, să pună sub sechestru sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise între client şi avocat, nici a calculatoarelor sau telefoanelor mobile aparţinând avocaţilor.

Inițiativa a fost criticată atât de ministrul Justiţiei, Raluca Prună cât şi de DNA. Adoptarea modificărilor la legea avocaturii "ar avea drept consecinţă nulitatea unor probe deja administrate în dosarele Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aflate atât în faza de urmărire penală, cât şi pe rolul instanţelor de judecată", s-a arătat într-un răspuns transmis de Departamentul Naţional Anticorupţie.

DNA mai arăta ca adoptarea modificărilor ar crea o exceptare a unor categorii profesionale de la aplicarea dispoziţiilor Codului de Procedura Penală care trebuie să se aplice tuturor persoanelor, indiferent de profesia pe care o exercita.


Dan Șova și Victor Ponta, marii beneficiari

Printre marii beneficiari se număra Dan Sova şi Victor Ponta, deoarece unul din efecte ar fi nulitatea actelor procedurale din dosarele în care sunt cercetaţi în calitatate de avocaţi, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare încă de anul trecut, când legea a intrat în dezbaterea Parlamentului.

Potrivit acestora, interdicţia impusă procurorilor de a ridica orice comunicări între avocat şi client precum şi de a face percheziţii informatice transforma cabinetele de avocatură în viitoare buncăre bune de ascuns infracţiuni, au mai declarat sursele citate. În formă adoptată pe 17 octombrie, nu se mai regăseşte formularea "alte bunuri, cu privire la care se aplică dreptul de a refuza depunea de mărturie" în cazul excepţiilor de la percheziţie şi ridicare.


De remarcat că iniţiatori proiecului de lege sunt, majoritatea, parlamentari-avocati:

Boboc Cătălin - senator PNL; Chelaru Ioan - senator PSD (avocat); Chiuariu Tudor-Alexandru - senator PNL (avocat); Corlatean Titus - senator PSD; Dontu Ovidiu-Liviu - senator PSD (avocat); Federovici Doina-Elena - senator PSD; Jipa Florina-Ruxandra - senator UNPR (fost avocat); Miron Vasilica-Steliana - senator PNL (avocat); Nicolae Şerban - senator PSD (avocat); Nicula Vasile-Cosmin - senator PSD; Pataki Csaba - senator UDMR; Popa Nicolae-Vlad - senator PD-L (avocat); Sova Dan-Coman - senator PSD (avocat); Tise Alin-Paunel - senator PD-L (avocat); Adam Luminita-Pachel - deputat PP-DD (avocat); Bărbulescu Daniel-Ionut - deputat PSD (avocat); Cataniciu Steluta-Gustica - deputat Independent (avocat); Cseke Attila-Zoltan - deputat UDMR; Emacu Gheorghe - deputat UNPR; Fenechiu Catalin-Daniel - deputat PP-DD (avocat); Florea Daniel - deputat PSD (avocat); Ionescu Aurelian - deputat PC (avocat); Iordache Florin - deputat PSD (avocat); Manolache Marius - deputat PSD (avocat); Mate Andras-Levente - deputat UDMR (avocat); Nicolicea Eugen - deputat UNPR; Paslaru Florin-Costin - deputat PSD; Podasca Gabriela-Maria - deputat PSD; Popa Radu Mihai - deputat PP-DD; Stragea Sorin Constantin - deputat PSD.

Ultimele Stiri
abonare newsletter