Politică

ANI a lansat pe site o secțiune dedicată alegerilor parlamentare

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a lansat pe site o secţiune dedicată alegerilor parlamentare programate pentru luna decembrie 2016, ca o măsură de creştere a nivelului de transparentizare şi de prevenire a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese.

Potrivit unui comunicat al ANI, măsura are ca scop optimizarea procesului de completare a declaraţiilor de avere şi de interese de către candidaţi, oferirea asistenţei de specialitate în ceea ce priveşte regimul juridic al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese, dar şi informarea societăţii civile cu privire la obligaţiile pe care le au participanţii la procesul electoral.

Disponibilă pe pagina de internet a Agenţiei la adresa https://www.integritate.eu/Alegeri-Parlamentare-2016, secţiunea grupează mai multe categorii de informaţii utile.

* Cele mai frecvente cazuri de incompatibilitate şi conflict de interese - ANI aduce la cunoştinţa opiniei publice o situaţie a celor mai întâlnite cazuri de incompatibilitate şi de conflict de interese, identificate de către inspectorii de integritate în activitatea de evaluare. Această situaţie este raportată la categoriile de funcţii publice ocupate în urma alegerilor parlamentare - deputaţi şi senatori.

* Ghiduri utile, legislaţia de integritate şi întrebări frecvente (FAQ) - Persoanele care doresc să candideze la alegerile parlamentare din luna decembrie 2016 au la dispoziţie o serie de informaţii utile cu privire la obligaţiile pe care le au în vederea respectării regimului juridic al incompatibilităţilor, al conflictelor de interese şi al declarării corecte a averii şi a intereselor. Informaţiile se regăsesc în ghidurile ANI referitoare la completarea declaraţiilor şi la cel privind incompatibilităţile şi conflictele de interese, dar şi în secţiunea destinată legislaţiei de integritate, actualizată la zi. De asemenea, persoanele interesate au la dispoziţie o listă a celor mai frecvente solicitări de informaţii cu privire la legislaţia de integritate şi răspunsurile aferente.

* Persoane aflate sub interdicţia de a candida pentru o funcţie eligibilă - Agenţia pune la dispoziţia publicului date şi informaţii cu privire la peste 300 de persoane în cazul cărora s-a stabilit definitiv şi irevocabil faptul că s-au aflat în incompatibilitate sau conflict de interese şi care, potrivit prevederilor Legii nr. 176/2010, intră sub interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică timp de trei ani.

* Semnalează o neregulă în declaraţiile de avere şi de interese - Persoanele interesate pot sesiza ANI cu privire la potenţiale nereguli din declaraţiile de avere şi de interese depuse de către candidaţii la alegerile parlamentare. Acest lucru se poate realiza prin completarea unui formular cuprins în această secţiune.

* Secţiune dedicată declaraţiilor de avere şi de interese depuse de candidaţi - ANI va publica în cadrul acestei secţiuni, în termen de 48 de ore de la primire, toate declaraţiile de avere şi de interese depuse de candidaţii la alegerile parlamentare. Potrivit Legii nr. 176/2010, "declaraţiile de avere şi interese se depun la Biroul Electoral Central sau, după caz, la biroul electoral de circumscripţie odată cu declaraţia de acceptare a candidaturii, în două exemplare, şi se transmit Agenţiei Naţionale de Integritate în termen de cel mult 48 de ore de la depunere".

* Linie telefonică - Persoanele interesate pot solicita inspectorilor de integritate asistenţă de specialitate în cazul solicitărilor urgente cu privire la regimul juridic al completării declaraţiilor de avere şi de interese, al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese la numărul de telefon 0372.069.869, de luni până vineri, în intervalul orar 9,00 - 16,00.

* Formulare inteligente de declaraţii de avere şi de interese - Agenţia pune la dispoziţia celor care au obligaţia de a completa declaraţii de avere şi de interese, în virtutea participării la alegerile parlamentare, formulare inteligente cu câmpuri predefinite şi liste de valori, ce pot fi completate în mediu electronic. Informaţii utile cu privire la modalitatea de completare a formularelor inteligente se regăsesc şi în secţiunea "Ghiduri Utile".

Ultimele Stiri
abonare newsletter