Politică

Cum se pregătesc partidele de alegerile parlamentare

Mai sunt doar câteva săptămâni până la începerea campaniei electorale, iar pregătirile pentru alegerile parlamentare au intrat în linie dreaptă.

Principalele partide politice și-au anunțat candidații la alegerile parlamentare, dar numele lor nu sunt neapărat „bătute în cuie”. Până la înscrierea oficială, pe liste mai pot apărea modificări. .

Partidele mici însă nu se grăbesc cu anunțarea celor care aspiră la un fotoliu de parlamentar, fie pentru că unii candidați au probleme de imagine, fie pentru că nu au nume pe care să le scoată în față.


Greii din PSD ar putea candida independenți

PSD Cluj şi-a stabilit lista de candidaţi pentru alegerile din 11 decembrie, pe ea figurând un singur actual parlamentar, iar pe locurile eligibile sunt incluşi membri din tânăra generaţie, ceea ce reflectă o schimbare a gărzii.

Ținta social democraților la alegeri este obţinerea unui mandat de senator şi a trei-patru de deputat. Un singur actual parlamentar a fost menţinut pe lista filialei. La Camera Deputaţilor vor candida, în ordine, liderul filialei judeţene, Horia Nasra, consilier local, urmat de actualul deputat Cornel Itu, de Cristina Burciu, director la Compania de Apă Turda, de viceprimarul din Gherla, Iulia Trif, şi de primarul comunei Jucu, Dorel Pojar. La Senat, lista este deschisă de consilierul judeţean Vasile Ilea şi de Simina Şipoş preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD Câmpia Turzii.


Pe listă nu se regăsesc actualul deputat Aurelia Cristea, care a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat, dar nici senatorul Alexandru Cordoş, care are probleme de imagine, după ce a fost cercetat într-un dosar de corupţie în care a fost implicată soţia sa. Nu este exclus însă ca greii PSD care au fost excluși de pe listă să candideze independenți.

Care este ținta PNL

Şi PNL Cluj şi-a definitivat recent, lista de candidaţi, pe aceasta regăsindu-se doi dintre actualii parlamentari.


Astfel, lista pentru Camera Deputaţilor va fi deschisă de fostul prefect Florin Stamatian, urmat de actualul deputat Adrian Oros, de Sorin Moldovan, din Oradea, impus pe listele PNL Cluj, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mânzat, locul 5 revenindu-i fostului primar al municipiului Turda, Tudor Ştefănie.

La Senat, primul loc va fi ocupat de actualul senator Marius Nicoară, urmat de consilierul judeţean Călin Tuluc.


Liberalii speră să trimită în Parlament 2 senatori şi 4 sau 5 deputaţi.

UDMR, „șifonată” de viceprimarul Anna Horvath

UDMR-iștii au fost primii care și-au anunțat candidații la parlamentare, dar care acum au grave probleme de imagine din cauza situației Annei Horvath, care a fost pusă sub control judiciar pentru 60 de zile. Viceprimarul Clujului este acuzat de trafic de influenţă.


La Camera Deputaţilor, pe primul loc, va candida liderul UDMR Cluj, Csoma Botond,  iar pe locul doi se află fostul ministru al Culturii, Hegedus Csilla. La Senat, primul pe listă este actualul senator Laszlo Attila. Actualul deputat Mate Andras, care este liderul Grupului UDMR din Camera Deputaţilor, a anunţat că se retrage din politică la finalul mandatului.

Gurzău „blochează” lista candidaților PMP

Ceva mai complicată este situația de la PMP, unde deputatul Adrian Gurzău deschidea inițial lista pentru Parlament. Procurorii DNA au cerut însă săptămâna trecută Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului PMP Adrian Gurzău, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă în dosarul în care a fost reţinută Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig.

În urmă cu câteva zile Gurzău a fost pus sub control judiciar, astfel candidatura sa nemaifiind atât de sigură. Reprezentanții PMP trebuiau să anunțe candidații în urmă cu o săptămână. 

De asemenea, doi dintre cei trei deputaţi ALDE din judeţul Cluj, Steluţa Cătăniciu şi Mircea Irimie, vor candida pentru un nou mandat la alegerile din toamnă, în timp ce Ioan Moldovan nu va mai candida.

Partidul M10 nu a anunțat încă nicio candidatură la Parlament, iar USR strânge încă semnături.

Ce spun sondajele

Partidul Social Democrat se plasează pe primul loc în preferințele electoratului, urmat de Partidul Național Liberal și Uniunea Salvați România, potrivit unui sondaj realizat de Agenția de Rating Politic la comanda PNL.

Conform datelor cercetării, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 38% din repondenți ar vota PSD, 30% — PNL, 9% — USR, 5,5% — ALDE, 5% — UDMR și 4% — PMP.

abonare newsletter