Politică

Cutremur în PNL după demisia lui Blaga. Va fi retras “parașutatul” Sorin Moldovan de pe lista viitorilor parlamentari clujeni?

Scandalul în care este implicat fostul lider al PNL Vasile Blaga întârzie definitivarea listei comune a liberalilor clujeni pentru Parlament. Potrivit unor surse liberale, mai mulți primari din județul Cluj amenință cu neimplicarea în campania electorală dacă “parașutatul” lui Blaga, Sorin Moldovan, va fi menținut pe listă.

Stabilirea listelor este întârziată și de faptul că prin demisia lui Blaga liberalii au pierdut un co-președinte, funcție necesară în procesul de stabilire a candidaților și ulterior, în procesul de depunere a candidaturilor. Practic, listele de candidați ale PNL nu vor putea fi depuse la Birourile Electorale Județene fără a fi semnate de ambii co-președinți.

În această situație, liberalii au două opțiuni: fie desemnarea unui nou co-președinte din partea fostului PDL (funcție râvnită de mulți dintre liderii partidului), fie convocarea foarte rapidă a unui congres al noului PNL la care să fie ales un președinte cu puteri depline (funcție pentru care a fost vehiculat și numele lui Emil Boc). Liderul PNL Cluj Daniel Buda spune însă că potrivit statutului liberalilor, trebuie făcută o nouă nominalizare de copreşedinte al partidului, după vacantarea funcţiei prin demisia lui Vasile Blaga.

"Articolul 160 din Statut spune foarte clar ce se întâmplă în ipoteza în care se vacantează un post de copreşedinte: partidul al cărui copreşedinte nu-şi duce mai departe funcţia trebuie să nominalizeze o altă persoană. Dacă se doreşte această chestiune (n.r modificarea Statutului) se poate convoca Congres extraordinar, să se poată face acest lucru, dar pe actualul Statut, fără ca el să fie modificat, articolul 160 este extrem de restrictiv şi spune foarte clar ce se întâmplă într-o astfel de situaţie. Orice altă discuţie, dincolo de acest articol, o apreciez ca fiind superfluă. Nu poţi să încalci statutul. Este clar ce spune statutul", a afirmat Buda, citat de Agerpres.


Pe de altă parte, criza în care se află acum PNL odată cu apariția dosarului de corupție deschis de DNA pe numele lui Blaga generează discuții între liberalii clujeni, unii dintre aceștia fiind nemulțumiți de menținerea lui Sorin Moldovan pe lista pentru Parlament. Aceasta cu atât mai mult cu cât Moldovan s-a lăudat în cercurile politice că ar fi nepotul lui Blaga.

În contextul actual, menținerea lui pe lista pentru alegerile din decembrie ar păta imaginea PNL, astfel că unii primari amenință că nu se vor implica în campania electorală dacă acesta va fi menținut.


Vechii liberali  se vor alege -dacă Moldovan va fi retras- cu trei locuri la Camera Deputaților, iar PDL-iștii cu două. Potrivit protocolului de fuziune dintre PNL şi PDL, la Camera Deputaților poziția întâi revine fostului PDL, poziția a doua vechiului PNL, a treia, fostului PDL, iar locurile patru și cinci revin vechiului PNL.

Foștii PDL-iști au „bătut în cuie” câteva nume pentru Camera Deputaților: fostul prefect Florin Stamatian, fostul primar al municipiului Turda, Tudor Ștefănie, și „parașutatul” Sorin Moldovan; la Senat, democrat-liberalii îl vor susţine pe consilierul judeţean Călin Tuluc. Vechii liberali și-au stabilit candidații încă de acum o lună și ordinea lor. Pe primul loc se găsește Adrian Oros, urmat de Marius Mânzat și de Mircea Abrudean.


Despre „parașutatul” Sorin Moldovan s-a spus în urmă cu câţiva ani, când a candidat impus de la centru la Vaslui, că ar fi nepotul lui Vasile Blaga, însă fostul ministru de Interne a negat existența unei relații de rudenie între ei explicând că este „prieten cu tatăl lui Sorin Moldovan dinainte de ’89“.

Vă reamintim, foștii PDL-iști s-au întrunit  săptămâna trecută pentru a-și stabili candidații pe locurile eligibile la Parlament, însă au amânat din nou ședința comună cu vechii liberali în care ar fi trebuit să voteze lista definitivă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter