Politică

UDMR, prima formaţiune care şi-a stabilit candidaţii pentru alegerile parlamentare

UDMR este prima formaţiune politică din judeţul Cluj care şi-a stabilit listele de candidaţi pentru Parlament, conducerea filialei judeţene sperând să obţină două mandate de deputat şi unul de senator.

Preşedintele filialei, Csoma Botond, a declarat la finalul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Judeţeni (CRJ) a UDMR Cluj că filiala speră să obţină la alegeri trei mandate, două de deputat şi una de senator.

”UDMR Cluj şi-a stabilit candidaţii la alegerile din 11 decembrie şi considerăm eligibile trei locuri, două la deputaţi şi unul la Senat. La Camera Deputaţilor, pe primul loc, voi candida eu, ca preşedinte al UDMR Cluj, iar pe locul doi se află fostul ministru al Culturii, Hegedus Csilla. La Senat, primul pe listă este actualul senator Laszlo Attila. Sperăm să obţinem două locuri de deputat şi unul de senator la alegerile din toamnă, după ce în urmă cu patru ani am reuşit doar un deputat şi un senator”, a spus Csoma.


Actualul deputat Mate Andras, care este liderul Grupului UDMR din Camera Deputaţilor, a anunţat că se retrage din politică, la finalul mandatului.

Listele de candidaţi pentru Parlament ale UDMR din toate judeţele urmează să fie validate vinerea viitoare de Consiliul Permanent al Uniunii care se va întruni la Cluj-Napoca.


PNL Cluj urmează să aprobe lista finală de candidaţi la sfârşitul săptămânii viitoare, surse din filială declarând că pe listă nu se vor mai regăsi actualii deputaţi Elena Uioreanu şi Radu Zlati.

”Elena Uioreanu a fost impusă la alegerile precedente pe listă pentru că era soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, iar Radu Zlati a fost paraşutat pe listă, el fiind din Maramureş, deoarece era prieten cu fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu. Zlati a avut tupeul să se înscrie pentru a mai candida, dar nu a fost băgat în seamă”, au declarat sursele citate.


Potrivit surselor, liberalii clujeni speră să trimită în Parlament patru deputaţi şi doi senatori. Astfel, lista pentru Camera Deputaţilor va fi deschisă de fostul prefect Florin Stamatian, urmat de actualul deputat Adrian Oros, de Sorin Moldovan, din Oradea, impus pe listele PNL Cluj datorită relaţiei de prietenie a tatălui său, om de afaceri, cu liderul PNL, Vasile Blaga, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mânzat, locul 5 revenindu-i fostului primar al municipiului Turda, Tudor Ştefănie.

La Senat, primul loc va fi ocupat de actualul senator Marius Nicoară, urmat de consilierul judeţean Călin Tuluc.


PSD Cluj îşi va stabili lista de candidaţi pentru Parlament tot la sfârşitul săptămânii viitoare, surse din filială susţinând că pe listă nu se vor mai regăsi actualul deputat Aurelia Cristea, care a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat, dar nici senatorul Alexandru Cordoş.

„Lista PSD Cluj va fi una întinerită, cu oameni noi. La Camera Deputaţilor, primul loc va fi ocupat de actualul preşedinte interimar Horia Nasra. Sunt şanse ca actualul deputat Cornel Itu să se regăsească pe listă pe un loc eligibil”, au spus sursele citate.


Doi dintre cei trei deputaţi ALDE din judeţul Cluj, Steluţa Cătăniciu şi Mircea Irimie, vor candida pentru un nou mandat la alegerile din toamnă, în timp ce Ioan Moldovan nu va mai candida.

Şi la PMP, actualul deputat Adrian Gurzău, preşedintele filialei judeţene Cluj are toate şansele să se regăsească pe lista pentru Parlament.

Judeţului Cluj îi revin 10 deputaţi şi 4 senatori.

abonare newsletter