Politică

Sondaj: Electoratul PNL se reorientează. De ce stagnează PSD în sondaje și de ce este PNL în scădere. Ce spun sociologii clujeni.

Un nou sondaj de opinie a fost dat publicității zilele trecute. Este pentru prima dată când trei partide despre care se credea că vor atinge pragul electoral de 5% sunt în mare pericol să nu acceadă în viitorul Parlament. PNL este sub 30%.

Este vorba de ALDE, PMP și USR care sunt în zona pragului. PSD are un galop, în timp ce PNL scade sub pragul psihologic de 30%. Asta înseamnă că procentul de redistribuire va fi unul extrem de mare și va face ca primele două partide clasate să salte procente bune ca pondere în Legislativ. Totodata, sondajul relevă și faptul că PNL se erodează. Care sunt explicațiile și mai ales consecințele Sociologii atrag atenția că electoratul de dreapta se reorientează acum spre partidele mici.  

Procente îngrijorătoare la PNL

PNL este sub 30%, PMP și ALDE puțin peste limita de 5 procente, iar partidul lui Nicușor Dan este sub lista de admiși. Așa arată cel mai recent sondaj, realizat de CIADO. Cifrele nu sunt foarte diferite față de alte sondaje, dar în cazul partidelor mici fiecare procent face diferența pentru intrarea in Parlament. Cel mai bine stă PSD, cu 37%, urmat de PNL, cu  29%. UDMR și ALDE au 6%, iar PMP 5 procente. Conform sondajului, USR, partidul lui Nicusor Dan, nu ar avea nicio șansă să repete performanța de la Capitală, iar PRU, în ciuda infuziei de membri are doar 3 procente. Prezenta la vot/media națională ar fi de 52%.


Studiul CIADO România a fost realizat în perioada 29 august - 8 septembrie în baza a 800 de interviuri realizate la domiciliul subiecților în București și în țară. Marja de eroare este de plus/minus 3%. Studiul a fost realizat de voluntarii CIADO (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului).

Care sunt cauzele

Cum explică specialiștii procentele liberalilor? Sociologii atrag atenția că cel puțin în privința prestației la nivelul Parlamentului, activitatea liberalilor lasă de dorit, iar electoratul de dreapta se reorientează acum înspre alte partide de centru-dreapta.


„În vreme ce pe spectrul partidelor de stânga, nu avem formațiuni politice care să se rupă din electoratul PSD, pe drepta există mai multe formațiuni care nu fac altceva decât să rupă din același bazin electoral. Pe de altă parte trebuie să ne întrebăm dacă prestația PNL- cea parlamentară în primul rând  - dacă nu cumva aceasta a dus la o scădere a interesului față de PNL. Deci pot fi aici două cauze: pe de o parte formațiunile de dreapta ap[rute și pe de altă parte, atitudinea față de comportamentul politic instituțional parlamentar- prezență mediatică, discursurile pe care le au cei doi copreședinti la nivel de leadership etc.

Cert este- ca o concluzie - că PSD chiar dacă a înregistrat variații în sus sau în jos, s-a menținut relativ aproape, în vreme ce PNL are o tendință care se păstreaza de scădere,s-ar putea să vedem că electoratul PNL se îndreaptă către formațiuni care nu depășesc pragul de 5% USR, POL, care nu sar de marja de eroare, dar cu siguranță oamenii de dreapta refuză formatul mainstream-ului de dreapta. I-am văzut cum s-au comportat (n.red- cei de dreapta) la locale cu aceste partide, s-ar putea ca și asta să fie o cauză pentru care se uiă spre alții. Acei alții încă nu sunt relevanți pentru politica mare, ci prin redistribuire câstigă tot cei care sunt mainstream”, consideră sociologul clujean Ioan Hosu.


Vedem nepotisme, ca acum 15 ani

Mai mult, arată sociologii, electoratul de dreapta vrea mai multă dinamică, în schimb, partidele mari oferă ceea ce ofereau și acum 15 ani.

„Nu cred ca este o fericire foarte mare în electoratul de dreapta. Electoratul de stânga nu vrea reforme, e mulțumit dacă lucrurile merg așa cum erau ele și acum 10 și acum 15 ani. Electoratul de dreapta e mai pretențios, vrea dinamică, o altă dinamică a discursului, a reformelor, or nu se intamplă acest lucru. Parcă ar fi mulți Iohanniși în pnl, tăcuți, mult prea decenți, dar asta înseamnă că nu sunt nici eficienți, adică am văzut inițiative și interpelări mai multe ale oamenilor din PSD în Parlament. Performnanțele parlamentare ale dreptei în spațiul public nu sunt tocmai în orizontului așteptărilor electoratului de dreapta, vedem nepotisme din nou, vedem tot felul de povești, pe care le am văzut acum 15 ani, le mai vedem și în 2016, și probabil și în 2025”, spune Hosu.  


PDL a luat naștere în 2007

Nu ar fi prima dată când pe scena politică apar partide de centru dreapta. Partidul Democrat Liberal a luat naștere în decembrie 2007, în urma deciziei de fuzionare a Partidului Democrat și a Partidului Liberal Democrat

A participat la actul de guvernare începând cu alegerile din anul 2008, până în luna mai a anului 2012 când a intrat în opoziție, ca urmare a căderii guvernului Ungureanu.

Etichete: sondaj pnl psd
Ultimele Stiri
abonare newsletter