Politică

Cum va arăta scena politică după alegerile parlamentare şi ce aşteptări au politicienii clujeni de la scrutinul din decembrie

Anul 2016 a venit cu evenimente importante în plan politic. Cele două rânduri de alegeri, parlamentare şi locale aduc schimbări în rândul partidelor politice care îşi fac în această perioadă calcule mai ales pentru felul în care îşi vor împărţi puterea odată cu câştigarea scrutinului din decembrie. Alegerile de la iarnă ar putea schimba guvernarea țării. Totul depinde de scorul obținut de partide.

Unii politicieni sunt sceptici în previziuni în ceea ce priveşte reconfigurarea scenei politice, însă toţi susţin la unison că nu îşi mai doresc un guvern tehnocrat care să pună piedici. Cum văd însă participanţii la alegeri reconfigurarea acesteia şi mai ales cu ce şanse se aruncă în lupta pentru Legislativ viitorii candidaţi.

„Guvernul tehnocrat şi-a demonstrat limitele”

PNL şi PSD vor să obţină la aceste alegeri mai mult decât la locale şi să dea premierul. Ambele partide se gândesc la alianţe. 


„Ne dorim un guvern în care PNL să poată da primul ministru, într-o coaliţie de dreapta, cu 50%+1 în Parlament. E greu de spus cu ce partide de dreapta vom colabora, va trebui să vedem procentele, dar ne dorim premier de la PNL. Ne trebuie un guvern politic, s-a demonstrat că guvernul tehnocrat are limitele lui. Sigur, la Cluj ne dorim să depăşim cu puţin procentele de la locale 48%, ne dorim un 50%”, a declarat Alin Tişe, vicepreşedintele PNL la nivel naţional.

„În aceste zile finalizăm programul de guvernare cu care vom candida la alegerile parlamentare de anul acesta, un program care va avea și buget pentru implementare și va prevedea un deficit public de maxim 2% din PIB și dezvoltarea unor capacități industriale de producție de către stat. În funcție de rezultatul alegerilor suntem dispuși să-i avem ca parteneri pe cei care doresc să achieseze la programul social-democrat.


În județul Cluj ne propunem să obținem un scor mai mare decât la alegerile locale, iar lista de parlamentari să fie una cu un puternic parfum de primăvară, la început de iarnă, dată când vor avea loc alegerile”, spune liderul PSD Cluj, Horia Nasra.

Dacă liderul PSD Cluj nu vorbeşte încă despre alianţe, considerând că este prematur, reprezentanţii ALDE nu se feresc să o facă. Vor să se lipească de social democraţi şi să coopteze UDMR într-o alianţă.


„Va fi o majoritate PSD-ALDE căreia i se va alătura UDMR şi minorităţile, cu un guvern politic nu unul tehnocrat care să pună frâne. Eu cred că noi vom avea un deputat şi un senator, dacă vom avea un deputat, vom avea apoi şi un senator, potrivit calculelor pe care le-am făcut”, consideră deputatul ALDE Mircea Irimie.

„Cei mici” ar putea rămâne pe dinafară

Reprezentanţii partidelor mai mici sunt însă rezervaţi când vine vorba de calculele de după alegeri. Unii dintre acestea s-ar putea chiar să nu aibă candidaţi la scrutinul din decembrie, alţii însă visează să dea premierul.


“Noi suntem în creştere, am scos 3% la locale, deci creştem, încet dar sigur. Nu ne aşteptăm la rezultate extraordinare, Pe de altă parte, legea ne limitează. Nu am stabilit o listă de candidaţi în acest moment, dar vom avea candidaţi la Cluj, din partid. De asemenea, suntem deschişi la candidaţi care nu fac parte din partid. Vrem să depunem liste cu candidaţi peste tot, şi la Camera Deputaţilor şi la Senat. S-a cam dus vremea tehnocraţilor, sigur, printre ei sunt şi profesionoşti. Guvernul ar putea fi un amestec fericit de oameni politici cu tehnocraţi, rămâne de văzut când se va face politică cu adevărat, cât de deschişi vor fi politicienii la un astfel de amestec. Cred de exemplu, că ministerele care vizează domeniile economice, ar putea coopta tehnocraţi”, consideră Adela Mîrza, vicepreședinte M10.

„PMP va avea candidaţi şi la Cameră şi la Senat. Ne dorim să obţinem premierul, iar acela să fie Traian Băsescu. Nu avem oprelişti din punct de vedere statutar, acum avem majorităţi în ţară şi cu PNL şi cu PSD, ne dorim acest lucru şi în Parlament”, spune liderul PMP Cluj, Adrian Gurzău.   


“E greu cu strângerea de semnături la nivel naţional, desigur la Cluj vom strânge 6.000 de semnături, cât e necesar şi vom avea candidaţi atunci când vom strânge semnărturile. Am în vedere o candidatură, dar asta vom vedea, la Senat desigur”, spune Şerban Rădulescu, preşedinte PPU.

„Noi încă nu ştim ce se va decide la nivel naţional în privinţa candidaturilor. În funcţie de asta se va decide şi la nivel de judeţ. E greu de spus acum cum va arăta scena politică după alegerile parlamentare, e foarte greu”, a declarat Mircia Giurgiu, preşedinte PSRO Cluj.    

Ce spun cifrele

Potrivit ultimului sondaj Avangarde dat publicităţii luna trecută, PSD ar obține un procent de 37%-38% în modul pesimist, și 40% în cel optimist. PNL e cu 10 procente mai jos. Liberalii ar avea 28%, iar în cel mai optimist sondaj ar scoate 30%. ALDE trece pragul parlamentar și are şanse să între cu 8-9%. PMP, sub conducerea lui Traian Băsescu, intră în Parlament, acolo unde se va regăsi și UDMR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter