Politică

Formularea din lege care deschide Cutia Pandorei. „Încrederea personală" înseamnă pile?

După propunerea senatorului Alfred-Laurenţiu-Antonio Mihai de a introduce în Codul Penal „regretul efectiv”, care ar fi trebuit să înlăture răspunderea penală şi să îi scape pe corupţi de dosare, pe final de legislatură, un alt coleg de breaslă vine cu o idee cel puţin „originală"..

Senatorul independent Andrei Voloşevici, fost primar al Ploieştiului, a depus recent la Senat o iniţiativă legislativă prin care propune ca ocuparea funcţiilor de conducere din administraţia locală şi centrală, dar şi din ministere să se facă pe baza „încrederii personale" notează Gândul.

De unde s-a inspirat politicianul? „Din marile democraţii ale lumii în care, spre exemplu, preşedintele statului când vine, schimbă şi 25.000 de funcţionari". Practic, iniţiatorul proiectului de lege spune că şi-ar dori ca primarii, după ce şi-au câştigat mandatele, să îşi aleagă oamenii din subordine cu care să lucreze după un criteriu „clar şi subiectiv, dar legat de profesionalismul oamenilor" în care au încredere. Motivul? Evitarea blocajelor.


„Lucrurile nu sunt neapărat legate de profesionalism sau de egalitate, ci uneori merg în direcţia politicii. Nu pot să înţeleg cum blochezi un oraş pentru că cineva are un alt interes că se apropie alegerile locale". Cu toate acestea, Voloşevici susţine că nu „încrederea personală" ar cântări cel mai puternic în procesul de numire în funcţii, ci „profesionalismul". În ceea ce priveşte riscul unei astfel de legi, senatorul susţine că „nimeni nu îl neagă". „Dacă eşti inconştient, da, este un risc. Dacă opinia ta este că trebuie să îţi aduci acolo rudele sau mai ştiu eu ce prieteni, sigur că există acest risc", a declarat Voloşevici pentru Gândul.

Senatorul independent, Andrei Voloşevici, urmărit penal pentru luare de mită şi abuz în serviciu într-un dosar privind finanţarea echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti, vrea să schimbe radical procesul de numire în funcţii de conducere şi nu oricum. Asta după ce susţine că s-a lovit de nenumărate „blocaje" în perioada în care era primar.

Etichete: cod penal
Ultimele Stiri
abonare newsletter