Politică

Cât de tentantă este oferta partidelor politice pentru parlamentare

În timp ce la PSD domnește secretomania în privința listei cu candidați la parlametare, la PNL au fost anunțate deja câteva nume. Ce spun însă specialiștii despre oferta principalelor partide politice din Cluj?

Numele aspiranților PSD la un fotoliu de parlamentar sunt ținute la secret, însă cert este că pe listă se vor regăsi și câteva surprize.

Fără “șifonați” la PSD Cluj

În prezent, PSD Cluj are trei parlamentari- doi deputați (Aurelia Cristea și Cornel Itu) și un senator-Alexandru Cordoș, însă rămâne de văzut care dintre aceștia se va mai regăsi pe listă, având în vedere că unii dintre ei au o imagine “șifonată”. Senatorul Alexandru Cordoș este judecat într-un caz de corupție, iar Aurelia Cristea a ieșit șifonată după ce a fost retrasă din cursa pentru alegerile locale, fiind înlocuită cu Octavian Buzoianu pe ultima sută de metri.


De altfel, Aurelia Cristea a anunțat în urmă cu două săptămâni că nu intenționează să candideze pentru încă un mandat la Parlamentul României.  Un nume aflat tot mai des pe buzele tuturor este cel al noului lider al PSD Cluj, Horia Nasra.

Criteriul pe care noul lider al PSD Cluj îl are în vedere este cel al meritocrației. Între timp însă social democrații au început reorganzările. PSD-iștii clujeni au anunțat încă de luna trecută că  vor reorganiza câteva filiale din județ, printre care cea de la Câmpia Turzii și Huedin.


Nume vechi şi noi pe lista foştilor pedelişti

Ca şi vechii liberali, foştii pedelişti au venit cu propuneri noi. Printre cei care îşi doresc un mandat în Parlament se regăsescTudor Ştefănie, (care de altfel nici nu şi-a dorit să mai candideze la locale, visând la un mandat în Legislativ), Florin Stamatian, consilier local şi fost prefect sau consilierii judeţeni Călin Tuluc şi Mariana Leş. Pe lista ex-pedeliştilor care vor în Parlament mai figurează consilierii locali Ionică Pop şi Mihaela Suciu, precum şi fostul europarlamentar Rareş Niculescu.

Şi din partea fostului senator Alin Tişe există o intenţie de a candida la parlamentare, aşa cum Monitorul de Cluj a scris recent, însă acesta a susţinut în repetate rânduri că nu va renunţa la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean pentru un mandat în Parlament. Rămâne astfel de văzut dacă nu se va răzgândi până la alegeri.


Deşi iniţial era unul dintre vechii liberali care şi-au depus intenţia de a candida pentru un mandat în Camera Deputaţilor, viceprimarul Dan Tarcea a anunţat acum câteva zile că nu va părăsi funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca pentru un mandat în Parlament.

Primul pe lista vechilor liberali pentru Camera Deputaţilor este deputatul Adrian Oros, urmat de Marius Mânzat, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Dorin Lojigan, primar ul municipiului Câmpia Turzii şi Mircea Abrudean.


Ioan Hosu: “PSD-iștii nu și-au făcut temele la timp”

Sociologul clujean Ioan Hosu atrage atenția că în timp ce lista liberalilor este echilibrată, între vechi și nou, nu același lucru se poate spune despre cea a social democraților, care riscă să reproducă rezultatul de la alegerile locale.

“Lista liberalilor arată echilibrat, avem seniori care vin ca lideri de grup, care vin să impună reguli și directive de partid și avem candidați tineri, care vin din urmă.


Numele noi vin ca urmare a dorinței electoratului de a a aduce ceva nou, candidați, figuri noi. Deci avem pe lista PNL și oamei noi și oameni cu experiență în politică, în administrație, care cunosc regulile jocului și de care este nevoie. Probabil la întocmirea listelor liberalii au ținut cont de anumite studii. 

La PSD însă, lucrurile sunt problematice, oamenii aceștia trebuiau să-și facă temele de ceva vreme, dar ei încă sunt în campanie internă. și orice listă ar avea, la ce structuri au acum nu cred că ar face performanță. Cred că PSD riscă să reproducă rezultatul de la locale”,  atrage atenția sociologul clujean Ioan Hosu.  

abonare newsletter