Politică

Cioloş caută sprijin la PNL după ce PSD a ameninţat că îi taie din puteri

Premierul Cioloş se întâlneşte marţi, la ora 17:00, cu liderii PNL, cel mai important punct de pe agenda discuţiilor fiind legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, după ce PSD, ALDE şi UNPR au anunţat că vor restrângerea domeniilor de legiferare.

Liberalii au criticat, prin vocea copreşedintelui Alina Gorghiu, intenţia PSD, ALDE şi UNPR de a reduce puterile Guvernului pe perioada vacanţei parlamentare. ”Aceşti oameni se întrec pe ei înşişi în iresponsabilitate. Acum flutură altă ameninţare îndreptată împotriva Guvernului Cioloş: restrângerea posibilităţii de a guverna pe timpul vacanţei parlamentare”, a declarat Gorghiu săptămâna trecută.

Reacţia copreşedintelui PNL vine după ce Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au convenit să elimine din legea de abilitare ”acele ordonanţe pe care noi nu credem că Guvernul trebuie să aibă abilitatea să le emită”. ”Colegii mei au spus şi azi că în acel proiect de lege Guvernul a pus foarte multe năzbâtii”, a mai spus Liviu Dragnea. Drept urmare, în urma declaraţiilor liderului PSD, comisia juridică a Senatului a amânat dezbaterea proiectului de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, cerând ministrului delegat pentru relaţia cu Parlamentul "un material scris din care să rezulte la fiecare lege organică care se modifică ce prevederi sunt cerute a fi modificate prin ordonanţă".


”Guvernul va acţiona în limita mandatului acordat de Parlament pentru a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare”, a fost şi reacţia premierulului Dacian Cioloş. El mai a anunţat că va prezenta Parlamentului detaliile, informaţiile şi argumentele care stau la baza domeniilor în care a cerut abilitare.

Un alt punct pe agenda discuţiilor dintre liderii PNL şi prim-ministrul Dacian Cioloş va fi depolitizarea administraţiei publice, în contextul în care liberalii au acuzat implicarea mai multor prefecţi şi şefi din deconcentrate în campania electorală pentru alegerile locale. Totodată, liberalii vor să ştie stadiul pachetului legislativ privind reforma administraţiei publice, anunţat de Guvern la începutul anului, şi despre care premierul Cioloş a spus că va fi făcut public după alegerile locale.


Liderii PNL vor aborda în cadrul întâlnirii cu şeful executivului şi situaţia investiţiilor publice, nivelul actual în comparaţie cu estimările făcute de Guvern la preluarea mandatului. În acest context se va discuta şi despre stadiul absorbţiei fondurilor europene, unul dintre marile eşecuri ale actualului executiv, din cauza căruia ministrul de resort a fost schimbat din funcţie.

Un alt punct pe agenda discuţiilor va fi şi situaţia ministrului agriculturii, Achim Irimescu, cel împotriva căruia Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută o moţiune simplă prin care îi cere demisia. "În general, atunci când trece o moţiune, cu tot sprijinul pe care îl dau Guvernului, este cazul să fie schimbat ministrul", a declarat atunci Alina Gorghiu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter