Politică

ALEGERI LOCALE 2016 De ce nu sunt încă validaţi câştigătorii alegerilor locale

Partidele politice trebuie să depună pentru toţi candidaţii care au câştigat alegerile sursa banilor folosiţi în campania electorală. Ei au termen 15 zile de la data desfăşurării alegerilor, în caz contrar, mandatele câştigătorilor putând fi invalidate.

La alegerile precedente, constituirea noului Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca s-a făcut de către prefectul judeţului, prin ordin, în maxim 25 de zile de la desfăşurarea alegerilor. Şi la alegerile din acest an vor trebui parcurşi mai mulţi paşi administrativi şi de validare, după care noii consilieri se vor întruni pentru a-şi alege viceprimarii şi pentru a constitui componenţele comisiilor de specialitate.

O etapă nouă, introdusă în premieră prin Hotărârea Guvernului 10/2016 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, prevede posibilitatea invalidării mandatelor în cazul în care partidele politice nu depun la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) documente privind sursa banilor şi modul cum aceştia au fost folosiţi în campania electorală.


15 zile pentru depunerea surselor de venit

“Transparenţa veniturilor şi cheltuielilor pentru activitatea partidelor politice şi campaniilor electorale se realizează prin publicarea pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, a declaraţiilor şi rapoartelor prevăzute de lege. Candidaţilor declaraţi aleşi nu li se pot valida mandatele dacă raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale pentru fiecare partid politic sau candidat independent nu a fost depus în condiţiile legii”, se arată în documentul citat.

Legea mai spune că în termen de 15 zile de la data desfăşurării alegerilor, reprezentanţii partidelor politice sunt obligaţi să depună la Autoritatea Electorală Permanentă, în scris şi în format electronic următoarele documente: rapoartele detaliate ale veniturilor şi cheltuielilor electorale, declaraţie privind cuantumul total al datoriilor înregistrare ca urmare a campaniei, declaraţie privind numărul de materiale de propagandă electorală produse şi utilizate, defalcat pe categorii, declaraţiile candidaţilor privind provenienţa contribuţiilor pentru campania electorală.


De unde au venit banii

Potrivit HG 10/2016, finanţarea partidelor politice poate fi făcută prin cotizaţiile membrilor de partid, donaţii, împrumuturi şi venituri proprii. În lege se mai prevede faptul că limitele maxime ale cheltuielilor care au putut fi efectuate de către partidele politice sunt 30 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare listă de candidaţi la Consiliul Local şi 50 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ. “Cheltuielile electorale efectuate nu pot fi mai mari decât contribuţiile electorale depuse”, mai spune legea.

Autoritatea Electorală Permanentă va verifica documentele şi rapoartele care se depun de către partidele politice, registrele, formulare le şi documentele contabile fiind întocmite atât pe suport de hârtie, cât şi pe suport electronic.


“Evidenţa veniturilor se ţine separat pe fiecare sursă de finanţare, iar evidenţa cheltuielilor se ţine separat după destinaţie (afişe electorale, materiale de propagandă electorală audio sau video, publicitate în presa scrisă, materiale de propagandă electorală online, broşuri, pliante şi alte materiale)”, mai arată HG 10/2016.

Cum se împarte puterea la Cluj

PNL şi PSD sunt principalele partide din judeţul Cluj, din punct de vedere al voturilor şi mandatelor de aleşi locali obţinute la alegerile din 5 iunie, iar UDMR este a treia forţă politică din judeţ, care va înclina balanţa puterii spre una dintre cele două formaţiuni.


Pentru Consiliul Judeţean, PNL a obţinut în judeţul Cluj 37,99% din voturi, urmat de PSD, cu 26,60%, şi de UDMR, cu 13,96%. Celelalte partide au obţinut sub 5%. În acest fel, PNL va avea 18 consilieri judeţeni, PSD 12, iar UDMR 7.

La Consiliul Local Cluj-Napoca situaţia este mult mai clară în favoarea PNL. Emil Boc (PNL) a câştigat funcţia de primar cu 64,96%, iar în Consiliul Local dispune de 17 mandate (din 27) şi are asigurată majoritatea. PSD şi UDMR au câte cinci mandate.


Emil Boc a obţinut la alegerile din 5 iunie al patrulea mandat de primar fiind votat de 64.311 clujeni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter