Politică

ALEGERI LOCALE 2016 Cum va arăta noul Consiliu Judeţean Cluj şi cine va conduce judeţul. PNL are nevoie de UDMR să-l poată impune pe Tişe preşedinte la judeţ

După validarea voturilor din cele 656 de secţii de votare din judeţul Cluj, pentru Consiliul Judeţean, PNL a obţinut 37,99% din voturi, urmat de PSD, cu 26,60%, şi de UDMR, cu 13,96%. Aceste sunt, de altfel, şi cele trei partide care vor alcătui structura Consiliului Judeţean Cluj în mandatul 2016 – 2020.

PNL a reușit să câștige alegerile la Consiliul Județean Cluj, dar va avea nevoie de o alianță cu UDMR pentru a putea conduce și impune viitorul președinte al Consiliului Județean Cluj.

Din totalul de 272998 alegători, 256831 au fost voturi valabil exprimate la nivel judeţen. În prima etapă, pentru Consiliul Judeţean PNL a obţinut 17 mandate, PSD 12 mandate, iar UDMR 6 mandate. În urma redistribuirii, în etapa a doua, PNL a mai obţinut un mandat, în total are 18 mandate, iar UDMR a mai obţinut şi el un mandat, în total are 7 mandate.


Din cele 37 de mandate de consilieri județeni, PNL-ului îi revin 18 mandate, PSD-ului 12, iar UDMR-ului 7 mandate.

Cu acest scor, PNL nu va putea să obțină funcția de președinte de Consiliu Județean, fără o alianță cu UDMR. De altfel, şi preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan s-a arătat dispus să facă o alianţă cu UDMR pentru a-l impune pe Cornel Itu preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi ar putea să cedeze la schimb ambele funcţii de vicepreşedinţi.


Cei doi candidați pentru funcția de președinte al Consiliului Județean sunt senatorul Alin Tișe (PNL) și deputatul Cornel Itu (PSD).

De cealaltă parte, în ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, Kelemen a precizat că Uniunea va sta la negocieri atât cu PNL, cât şi cu PSD. „Categoric vom discuta cu toată lumea, dar vom ţine cont, ca peste tot, de rezultatul votului şi de interesul comunităţii locale", a spus şeful UDMR. Potrivit liderului UDMR Kelemen Hunor, o decizie finală privind alianţa pe care Uniunea o va forma la Consiliul Judeţean Cluj va fi luată abia vineri.


Cine se regăseşte pe listele de consilieri judeţeni:

PNL


Alin Tişe, Marius Mânzat, Călin Tuluc, Mariana Leş, Dorel Secară, Cosmin Todea, Cristian Haiduc, Ligia Pop, Anca Hodorogea, Horea Simplicean, Dan Gavrea, Nicolae Groşan, Marinel Andro, Iuliu Sâmărtean, Marinela Marc, Dumitru Drăghici, Marius Balaj, Gabriela Gârboan

PSD


Cornel Itu, Remus Lăpuşan, Valentin Cuibus, Vasile Sălătioan, Elena Chiorean, Alin Popovici, Laurenţiu Oprea, Vladimir Mătuşan, Vasile Ilea, Cristian Matei (care cel mai probabil se va retrage după ce a câştigat Primăria Turda, locul său fiind luat de Nati Ariton), Călin Fărgaciu, Petre Pop

UDMR

Vakar Istvan, Deak Ferencz, Balla Fransisc, Lorinczi Zoltan, Eniedy Tamas, Keizer Robert, Szocz Endre

abonare newsletter