Politică

12 primării reședințe de județ, câștigate de candidați “penali”

Peste 250 de candidați la alegerile locale sunt incompatibili, cercetați penal sau au colaborat cu Securitatea.

Catalin Chereches Catalin Chereches

Cel mai interesant caz al candidaților cu problem care au câștigat alegerile locale este cel al lui Cătălin Cherecheș din Baia Mare care a câștigat din închisoare, cu peste 70% din voturile exprimate.

Din 41 de primării de municipii reședință de județ, plus cele șapte primării aferente Capitalei, 12 au fost câștigate de candidați cu dosare penale în diferite faze, scrie digi24.ro. Cel mai interesant caz este, evident, cel al lui Cătălin Cherecheș, care nu doar că a câștigat Primăria Baia Mare din închisoare, unde se află în arest preventiv, dar pare să fi obținut peste 70% din voturile exprimate.


Negoiță, urmărit penal

În Sectorul 3, Robert Negoiță (PSD) a câștigat al doilea mandat de primar la un scor zdrobitor: 60,3% din voturi. Contracandidații săi de la USB și PNL au luat 16,99%, respectiv 9,38% din voturi. Din aprilie anul acesta, Negoiță este urmărit penal pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la 77,14 milioane lei.

Cherecheș, câștigător din închisoare

Cătălin Cherecheș, fost membru PSD, UNPR şi PNL, candidat acum din partea Coaliţiei pentru Baia Mare, a câștigat, potrivit rezultatelor parțiale, 70,28% din voturi, deși campania electorală și-a făcut-o de după gratii, prin intermediari și postări pe Facebook.


Potrivit digi24.ro, Cherecheș, prins în flagrant cu 25.000 de lei, a fost acuzat de luare de mită, iar dosarul său a și fost trimis în judecată, luna trecută. Edilul ar fi pretins și primit de la o persoană din conducerea Asociației Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare, suma de 70.000 lei urmând să susțină financiar, în schimb, asociația de la bugetul local.

Flutur, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Cătălin Flutur (PNL) și-a adjudecat al treilea mandat de primar în Botoșani cu 45,79% din voturi, la circa cinci procente în fața contracandidatului de la PSD, Ovidiu Portariuc. Reconfirmarea liberalului vine la nouă luni după ce procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva sa pentru două infracțiuni de abuz în serviciu. Numele lui Flutur ar mai fi legat și de un alt dosar instrumentat de DNA, ancheta in rem vizând acuzația de conflict de interese. Pentru Primăria Botoșani s-au luptat duminică nu mai puțin de 15 candidați.


Brașov, Craiova și Deva, cu primari cu probleme

George Scripcaru (PNL, ex-PDL) a obținut un al patrulea mandat la Brașov, cu 52,6% din voturi (rezultate parțiale). El fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni, inclusiv abuz în serviciu şi instigare la tentativă de abuz în serviciu.  Lia Olguța Vasilescu (PSD) a câștigat un al doilea mandat de edil la Craiova cu peste 60% din voturi (60,92% - rezultate parțiale) în ciuda faptului că procurorii DNA au declașat urmărirea penală împotriva sa pentru luare de mită, spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Mircia Muntean (PSRO) a condus Primăria Deva timp de 16 ani și a trecut prin PNL, UNPR, PDL și PSD. Acum, sub sigla partidului lui Mircea Geoană, Muntean a obținut 35,64% din voturi, cu circa zece procente mai mult decât candidatul PNL, Petru Mărginean. Politicianul are în „palmares” o condamnare definitivă la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, iar în prezent este judecat pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.


Situații similare sunt în Miercurea Ciuc, Râmnicu Vâlcea, Sf. Gheorghe, Târgu Jiu, Târgu Mureș și Tulcea.

O analiză realizată de justitiecurata.ro arată că la nivel național, din 26 de județe studiate, sunt peste 250 de candidați care au probleme penale, sunt incompatibili sau au colaborat cu Securitatea. Estul și sudul par a avea cea mai mare aglomerație de candidați cu probleme.

Ultimele Stiri
abonare newsletter