Politică

Legea dării în plată va fi modificată prin ordonanţă de urgenţă

Legea dării în plată va fi modificată prin ordonanţă de urgenţă. Modificarea legii ar urma să se facă luna viitoare.

Potrivit ministrului de finanţe, Anca Dragu, ar putea fi scutiţi de plata impozitului cei care apelează la această lege şi care reprezintă cazuri sociale, potrivit B1TV.

“Considerăm eliminarea acelor tranzacţii care au un scop social protejarea persoanelor şi a tranzacţiilor pe un fond social.


Să sprijinim persoanele care într-adevăr au o singură casă”, a spus Anca Dragu.

O modificare ce nu este deloc primit bine de cei care sunt potenţiali beneficiari ai legii dării în plată. Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare cere scutirea de impozit pentru toți clienții, scutire care de altfel să găseşte în textul legii.


“Este surprinzătoare declaraţia doamnei ministru Dragu care menţionează că reprezentanţii Ministerului Finanţelor s-ar fi întrebat surprinşi de ce a vrut legiuitorul ca beneficiarii legii să plăteasca impozitul pe tranzacţii. Nici iniţiatorii, nici susţinătorii legii şi nici legiuitorul nu au dorit nicio secundă ca beneficiarii să plăteasca acest impozit. Acest lucru transpare cu claritate din tot textul actului normativ. Dar nu ne-am imaginat niciun moment ca multiplele modificări ale Codului Fiscal ar putea fi interpretate de reprezentanţii Ministerului Finantelor Publice în aşa fel încât să îi oblige pe beneficiarii legii la plata unor impozite aberante, care să îi împiedice pe mulţi să beneficieze de prevederile legii”, arată Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare într-un comunicat de presă.

Şi iniţiatorul legii Dării în Plată, Daniel Zamfir a reacţionar şi spune că daca legea va fi modificată aşa cum doreşte ministrul finanţelor, vor avea de câştigat doar băncile.


„În toată această perioadă, doamna Paliu Dragu, domnul Biriş şi mai ales domnnul Jiru au făcut tot ce le-a stat în putinţă să torpileze legea, să o saboteze, fiind de partea băncilor străine şi împotriva românilor! Ei ştiu bine că dacă vor clarificarea plăţii impozitului, asta se face intervenind la Codul Fiscal, în niciun caz la Legea Dării în Plată! Asta e o noua încercare a băncilor de a modifica Legea dării în plată pe placul lor, prin cei care le servesc interesele în interiorul Guvernului tehnocrat!”, a scris parlamentarul pe Facebook.

”Ce vrea să facă doamna Dragu nu e altceva decât o încercare de torpilare a legii pentru că ea deschide posibilitatea modificării legii în punctele esențiale. Doamna Dragu face jocul băncilor străine împotriva românilor.


Cei care fac darea în plată nu trebuie să plătească impozit! Mi se pare nepermis că doamna Dragu minte că a discutat cu Asociația Utilizatorilor de servicii financiare. Și ei au dezmințit asta.

Ministrul spune că legea ar avea scăpări și că a discutat cu asociația pentru o modificare, dar Parlamentul a adoptat-o chiar de două ori. Președintele a spus că e mulțumit de forma legii. În schimb, băncile străine nu sunt mulțumite și BNR și Guvernul se opun legii și încearcă prin orice mijloace să o torpileze”, a declarat Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, pentru B1 TV.

Ultimele Stiri
abonare newsletter