Politică

(PE) Cristian Lazăr Iusco: „Să punem capăt administraţiei interesului propriu”

Avocatul Cristian Lazăr Iusco deschide lista candidaţilor Partidului Mişcarea Populară (PMP) pentru Consiliul Judeţean Cluj. Nu a schimbat partide, nu a avut nici un contract cu instituţii ale statului şi are o experienţă juridică de peste zece ani.

L-am provocat la o discuţie despre dorinţa sa de a se implica în gestionarea judeţului şi a schimba astfel o administraţie clujeană pe care o descrie opacă şi dezbinată de scandaluri şi interese proprii.

E o întrebare care vine de la sine. Sunteţi un avocat cunoscut, aveţi o situaţie materială bună. De ce aţi decis să intraţi în politică?

Cred că răspunsul e la fel de firesc. M-am hotărât să fac acest pas încă de acum doi ani, când am realizat că e momentul să mă implic în problemele comunităţii şi să încerc să schimb lucrurile din jurul meu. Dacă nu începem noi să o facem, dacă nu ne învingem inerţia, nimic nu se va schimba de la sine. E adevărat, suntem cu toţii ocupaţi, avem mult de muncă, vrem să petrecem timp şi cu familia... Dar trebuie să dăm ceva înapoi şi comunităţii, să ne facem timp pentru tot ce ne interesează. Iar eu asta am făcut în ultimii doi ani, m-am implicat şi în organizarea PMP Cluj, partid al cărui secretar general


sunt în momentul de faţă. M-am alăturat PMP încă de la înfiinţarea filialei clujene, în urma unor discuţii cu Adrian Papahagi şi profesorul Gheorghe Fătăcean, conf. univ. dr. al Facultăţii de Ştiinţe Economice, care m-au convins că dacă vreau să aduc o schimbare, acesta este locul cel mai potrivit. A contribuit şi faptul că partidul este format în proporţie de 80-90% din oameni noi, care nu au mai făcut politică.

Ce v-a determinat să candidaţi la Consiliul Judeţean?

În ultimii doi ani, judeţul Cluj a fost condus doar de interimari, într-un context cunoscut de toată lumea: anchete penale în desfăşurare peste tot – la drumurile judeţene, la groapa de gunoi, la aeroport. Se vorbeşte de şpăgi, se vorbeşte de corupţie. Trebuie să se termine cu toate astea. E obligatoriu să ne regăsim normalitatea. E timpul ca administraţia judeţeană să funcţioneze, e timpul ca oamenii săi să-şi facă treaba şi să-şi asume responsabilitatea gesturilor şi deciziilor, nu doar să-şi urmărească interesele proprii, aşa cum s-a întâmplat până acum.


Şi cum credeţi că vom putea reintra în normalitate?

Soluţia este simplă: prin respectarea legii. Sunt avocat, iar legea e sfântă pentru mine. E o credinţă pe care vreau să o văd reflectată şi la nivelul Consiliului Judeţean. Concret, să avem proceduri de achiziţie realizate transparent, să încetăm cu practica actelor adiţionale, încheiate pe bandă rulantă şi care servesc preponderent unor interese individuale, particulare, nu comunităţii clujene. Mecanismul e mai mult sau mai puţin cunoscut: se încheie un contract simplu, iar apoi se semnează zeci de acte adiţionale pentru a mai câştiga nişte bani. Acest sistem trebuie stopat. M-am săturat să văd că se face administraţia interesului propriu. Trebuie să-i punem capăt.

Vorbiţi despre o luptă aparent solitară a unui om cu un sistem cu rădăcini adânci. Sunteţi convins că aveţi atuurile necesare pentru a-l putea schimba?

Am o experienţă juridică de peste zece ani. Ceea ce înseamnă că ştiu să interpretez actele, să citesc informaţia ascunsă printre rânduri şi să înţeleg când nu se urmăreşte interesul comunităţii. În momentul de faţă, noi, cei din afara sistemului, nu avem acces la acte interne. Şi vă dau un singur exemplu, cu repercusiuni directe şi pe termen lung asupra clujeanului obişnuit: drumurile judeţene. Sunt o serie de lucrări blocate, dar din exterior nu putem afla unde s-au blocat şi de ce. Luând actele la rând şi studiindu-le, putem identifica exact sursa blocajului şi să o înlăturăm. De aceea, insist şi pledez pentru transparenţă, iar prin Consiliul Judeţean putem creşte nivelul de transparenţă al administraţiei clujene.


Ce alte priorităţi veţi avea?

În mod clar, drumurile judeţene. Şi mă gândesc, de exemplu, la segmentul Tarniţa- Mărişel, o zonă pe cât de frumoasă, pe atât de greu accesibilă. Avem un judeţ extraordinar, cu peisaje fabuloase, dar nu putem ajunge la ele. Sau, dacă ajungem, riscăm să ne distrugem maşinile în gropi. În stare foarte proastă sunt şi drumurile din Aşchileu, Vultureni, Borşa ori spre Dăbâca. Apoi, trebuie să clarificăm situaţia rampei de gunoi, unde avem o bombă ecologică amorsată pe fondul lipsei de voinţă politică de asumare a unei soluţii clare. Şi în acest caz, lucrurile sunt blocate prin hârtii – o să le luăm una câte una, să le descifrăm şi să repunem lucrurile în mişcare. Un alt proiect în care vreau să mă implic este introducerea gazului metan în Huedin, localitate din care au plecat mulţi tineri în ultimii ani. Dacă ducem gazul metan acolo, putem încuraja dezvoltarea de parcuri industriale şi astfel să îi putem convinge pe tineri să se întoarcă acasă.

Cristian Lazăr Iusco, profesionistul

Cristian Lazăr Iusco are 36 de ani și este avocat partener în cadrul Societății Civile Profesionale de Avocați Codrean, Iusco, Jucan. Este membru al Baroului Cluj din anul 2011, cu o experiență anterioară de opt ani în calitate de consilier juridic. În cadrul activității sale profesionale nu a avut nici un contract cu instituții ale statului. Din ianuarie 2014 este membru al Partidului Mișcarea Populară, iar din martie 2015 este secretarul general al organizației Cluj a partidului.


Advertorialul a fost produs de Vitrina Felix Media SA, la comanda PMP Cluj, cod mandatar 21160059.

Etichete: avocat pmp candidat
Ultimele Stiri
abonare newsletter