Politică

CCR va lua o decizie asupra dezincriminării abuzului în serviciu

Judecătorii CCR vor discuta în şedinţa de marţi despre discriminarea abuzului în serviciu. Aceasta este o decizie de neconstituţionalitate care va avea consecinţe directe asupra a peste 800 de dosare aflate în lucru, potrivit DNA, şi scăpând mulţi politicieni de problemele cu legea.

Potrivit Mediafax, articolul controversat din Codul Penal prevede că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 prevede că „în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.


 „Poate da naştere la discuţii, poate da naştere la interpretări. În Codul Penal e definită infracţiunea, în legea 78 este o agravantă a pedepsei stabilită în Codul Penal şi întrebarea se poate pune dacă definiţia e în Codul penal sau în legea 78, aici e problema. Avem două infracţiuni definite? (...) Nu cred că orice încălcare de lege de către un funcţionar public trebuie să fie abuz în serviciu, lucrurile trebuie analizate de la situaţie la situaţie", a afirmat preşedintele CCR, Augustin Zegrea.

„Este destul de complicat, nu am luat o decizie, lucrurile sunt în studiu la Curte, avem şi un document întocmit de Comisia de la Veneţia pe această temă, reglementarea abuzului de putere, a abuzului în serviciu. În Europa mai sunt 12 ţări care sancţionează cu închisoarea abuzul în serviciu, restul nu sancţionează cu închisoarea”, a adăugat Zegrean.


În condiţiile în care Curtea Constituţională a României va decide dezincriminarea abuzului în serviciu, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche şi nu după lege, iar cetăţenii sunt cei care trebuie să îşi facă griji.

„Dacă infracţiunea de abuz în serviciu dispare din legislaţia noastră, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche şi nu după lege. Şi trebuie să ne gândim dacă suntem pregătiţi ca fiecare funcţionar să acţioneze cum îşi doreşte, fără a-l putea investiga. O treime din infracţiunile pentru care noi am întocmit rechizitorii sunt de abuz în serviciu. Eu am studiat practica CCR din 2000 până în prezent. Niciodată CCR nu a interpretat un text din lege. Acesta este atributul unei instanţe de judecată. Orice încercare de a limita competenţele DNA ne îngrijorează dar nu cred că procurorii trebuie să fie îngrijoraţi ci cetăţenii. Sunt cazuri publice în care am arătat prejudicii enorme. Nu poti să vii să spui, ca funcţionar public, că nu ştii ce ai de făcut", a declarat Laura Codruţa Kovesi în urmă cu două săptămâni.


DNA are în lucru 865 de dosare care au ca obiect fraude în achiziţii publice, iar majoritatea sunt reţinute infracţiuni de abuz în serviciu.

Fostul ministru Elena Udrea se numără printre politicienii care ar putea scăpa de de anumite dosare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter