Politică

Klaus Iohannis: Nu am avut în niciun moment impresia că SRI încearcă să acopere nereguli

Președintele Klaus Iohannis a susținut joi o conferință de presă la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia a răspuns la întrebările jurnaliștilor legate de problema dezinfectanților diluați folosiți în spitale și despre informările transmise, în ultimii ani, de Serviciul Român de Informații autorităților centrale și locale.

Șeful statului susține că nu a existat niciun moment în care să aibă impresia că SRI nu și-a făcut treaba.

Întrebat ce soluții poate oferi în cadrul legii astfel încât cetățenii să fie convinși că SRI și-a îndeplinit misiunea, Iohannis a răspuns:  ”Nu am avut în niciun moment impresia că SRI încearcă să acopere nereguli. SRI produce informări care sunt destinate persoanelor care au atribuții, putere de decizie în sistemele despre care se vorbește în informarea respectivă. Atunci este evident că anumiți demnitari nu au citit cu atenție aceste informări sau le-au ignorat cu bună știință. Ceea ce îmi doresc eu este să reparăm sistemul de sănătate


”Din acest motiv, am avut discuții cu ministrul interimar al Sănătății, premierul Dacian Cioloș, care mi-a prezentat concluziile pe care le-a tras, am discutat pe marginea lor și am ajuns la soluții care, în mod paradoxal, sunt destul de simple: trebuie clarificate norme și proceduri. Norme, pentru a ști ce condiții trebuie să îndeplinească dezinfectanții. Proceduri, pentru a ști cum se achiziționează aceste materiale. Eu cred că SRI, și în acest caz, și-a făcut datoria. Când a avut semnale că ceva nu funcționează bine, a sesizat, dar unele autorități cred că nu și-au făcut treaba foarte bine. Dacă au fost persoane care, cu bună știință, au încălcat legea, atunci evident că mă aștept de la procurori să îi gaăsească și să îi predea justiției. (...) Șefii instituițiilor vor trebui să verifice dacă au ajuns informările, dacă au fost luate în seamă și dacă nu au fost luate în seamă, de ce este așa. Aștept ca procurorii să își facă treaba”, a declarat președintele.

Totodată, Klaus Iohannis a explicat ce se întâmplă cu informările care ajung la Președinție și a precizat că va cere SRI să verifice dacă unele dintre aceste informări pot fi desecretizate și făcute publice.


„Anumite informări ajung la Administratia prezidențială, dar dacă sunt specifice unui domeniu, ele ajung la consilierii care se ocupă de acest domeniu. (...) Nu îmi amintesc de nicio discuție sau informare care s-a referit la una anumit produs, dar au fost informări despre proceduri care nu merg bine în anumite spitale. În momentul în care primim informări, le citim și ne considerăm informați. Președinția nu este entitate de sesizare. Majoritatea informăilor sunt trimise din oficiu și Administrației prezidențiale, dar ele nu sunt destinate Administrației prezidențiale. Dacă sunt lucruri de știut din zona spitalelor, ele merg la prim-ministru, ministrul Sănătății. Dacă sunt sesizate abateri care ar putea fi considerate penale, atunci aceste informări merg și la parchete. Cel care este autoritate în domeniu, trebuie să acționeze. Dacă o infomare este pentru ministerul Sănătății, nu acționează Administrația prezidențială. Imediat după Colectiv am primit câteva informări și le-am discutat la momentul respectiv”, a explicat președintele.

Întrebat cu cataloghează declarația președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căruia sunt suspiciuni că în spatele Hexi Pharma s-ar afla un serviciu secret, Klaus Iohannis a răspuns: ”Cu ghilimele. Dacă nu am fi în capanie electorală, s-ar putea să fie o afirmație stranie, dar o cataloghez sub alte declarații de campanie electorală. Dacă cineva are indicii că așa este, atunci este obligat prin lege să dea aceste informații procurorilor, dacă nu o face este pasibil de urmărire penală”.


Totodată, la întrebarea dacă în cazul problemei dezinfectanților diluați din spitale, care au dus la moarte foarte multor persoane, se poate vorbi despre un genocid, Ioahnnis a răspuns: „Putem să vorbim despre o chestiune scandaloasă și de nevoia unei schimbări a sistemului. Aceasta este abordarea pe care o am. S-au întamplat probabil situații în care pacienții au suferit din cauza acestor nepăsări fără ca să fie raportat cazul ca atare. Important este să tragem învățămintele care se impun și să schimbăm lucrurile pentru ca pacienții să nu fie tratați cu nepăsare”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter