Politică

Candidații la șefia Consiliului Județean Cluj se întrec în averi: dețin case, mașini, bijuterii și nu le lipsesc banii din conturi

La alegerile locale din acest an, șeful Consiliului Județean Cluj va fi ales prin vot indirect, din rândul consilierilor. Bătălia se va da între candidatul pe care îl va arunca în luptă PNL și cel din partea PSD. Și UDMR va avea o propunere pentru șefia CJ, însă pentru funcția de vicepreședinte, deținută de altfel de Uniune în ultimii ani.

Senatorul Alin Tișe este la alegerile locale din acest an propunerea PNL la șefia Consiliului Județean Cluj, Cornel Itu este susținut de PSD, iar Vakar Istvan este propunerea UDMR pentru funcția de vicepreședinte. Toți cei trei candidați stau bine la capitolul averi.

Potrivit ultimei declarații de avere de pe site-ul ANI, liberalul Alin Tişe are împreună cu soţia sa, un teren de 982 mp dobândit prin cumpărare între anii 2008-2014- curte imobil. De asemenea, cei doi au o casă de 280 mp, iar soția senatorului deține o parte din curtea unei case. Tișe și soția sa dețin trei autoturisme, un VW Passat, un Porche Cayenne și un Mercedes Benz.  De asemenea, familia Tișe are bijuterii și ceasuri în valoare de 16.000 de euro.


Tișe a câștigat anul trecut, de la Senatul României aproape 60.000 lei, iar de la cabinetul său de avocatură 500 lei.

Anul trecut a înstrăinat un teren- mai exact cu drept de superficie, către Central Bussines Plaza, în valoare de 350.000 lei.


Banii cei mai mulți au venit însă de la soția sa care a câștigat de la cabinetul de notar 745. 257.48 lei și din închirieri 94.096 lei.

Soții Tișe au un cont curent și un depozit în valoare de 2.429, 87 euro, respectiv de 15.231, 09 lei. Cei doi soți mai au un cont curent și un depozit de anul trecut în valoare de 11.372, 46 lei, respectiv de 6.629, 85 euro, dar și două credite. 


Deputatul PSD Cornel Itu stă, la rândul său foarte bine când vine vorba de avere. El are un teren intravilan și o casă de locuit în Dej, precum și un BMW și o Dacia Duster.

Itu are două conturi curente și două depozite bancare, în valoare de aproximativ 16.000 euro, respectiv 17.000 euro. Deputatul are și un credit scadent în 2017. De la Parlamentul României a încasat 60.000 lei, iar soția sa a încasat de la Direcția de Finanțe din Cluj aproximativ 70.000 lei.


UDMR-istul Vakar Istvan nu a adunat atâta avere, dar nu se poate plânge. El are o casă de locuit în Cluj-Napoca, depozite bancare de aproximativ 200.000 lei și un cont curent în valoare de aproximativ 40.000 lei. De la Consiliul Județean Cluj a obținut anul trecut 55.028 lei.

Ce spune noua lege electorală

Potrivit noii legi electorale, președinții de consilii județene vor fi aleși prin vot indirect, de către consilierii județeni, nu prin vot direct, de către cetățeni. De asemenea, se modifică și modul prin care un președinte de consiliu județean poate fi revocat.


Dacă alegerea preşedintelui de CJ se face în mod indirect din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii consilierilor judeţeni, pentru revocarea unui şef de CJ este nevoie de votul a două treimi.

Procedura de revocare a unui preşedinte de Consiliu Judeţean poate fi iniţiată de o treime din numărul consilierilor judeţeni, în acest caz, fiind nevoie de un acord între principalele partide din forul județean. Consiliul Județean Cluj este format din 36 de consilieri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter