Politică

Parlamentarii vor liber la angajat rude

Senatorii și deputații care și-au plătit rudele la cabinetele parlamentare înainte de 2013 ar putea scăpa de acuzațiile de conflict de interese dacă Legislativul va vota un proiect în acest sens. Printre cei condamnaţi pentru conflict de interese după ce şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar se numără deputatul UDMR de Cluj, Mate Andras.

Peste 50 de parlamentari și-au angajat rudele la birourile parlamentare, potrivit datelor Agenției Naționale de Integritate (ANI), iar o parte a acestora au făcut-o înainte de 2013. Unii au fost condamnați la închisoare cu suspendare, iar acum parlamentarii caută să evite, pe viitor,  astfel de pedepse.

O iniţiativă legislativă de interpretare a Statutului deputaților și senatorilor stipulează că aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzaţi de conflict de interese. Inițiatori sunt deputaţii PSD Florin Iordache şi Daniel Florea, împreună cu Marton Arpad (UDMR).


Inițiatorii susțin că dispoziţiile din Statutul deputaţilor şi senatorilor potrivit cărora membrii familiei parlamentarilor ori rudele/afinii până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi în cadrul biroului parlamentar, aşa cum au fost modificate prin Legea nr. 219/2013, nu se aplică retroactiv şi nu produc efecte juridice pentru actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite de deputaţi sau senatori înainte de intrarea în vigoare a acestor modificări.

Cu alte cuvinte, iniţiatorii legii invocă faptul că în Statutul deputaţilor şi senatorilor din 2006 nu exista această interdicţie pentru angajarea rudelor la cabinetele parlamentare. Prin urmare, s-a încălcat Constituţia când s-au decis sancţiuni, pentru că s-a aplicat o lege retroactiv, potrivit reprezentantului UDMR. „Să fie sancţionaţi cei care au încălcat o prevedere legală existentă, şi nu cei care au încălcat-o înainte de a exista o astfel de prevedere legală”, a explicat deputatul UDMR Marton Arpad. „Se pare că acest articol a fost interpretat în fel şi chip de diferite instanţe, nu ştiu de ce, ei nu prea cunosc acea prevedere constituţională conform căreia orice prevedere legală poate să dispună doar pentru viitor”, a insistat Marton Arpad. Prima Cameră sesizată pentru acest proiect este Ca­mera Deputaţilor.


Nemulțumirea parlamentarilor a fost provocată de faptul că Agenția Națională de Integritate a acuzat de conflict de interese 54 de actuali și foști parlamentari, care și-au angajat rudele la birouri, iar unii dintre aceștia au fost condamnați la închisoare cu suspendare. Anul trecut, ANI a anunţat numele a 32 de parlamentari aflaţi în această situaţie, iar  valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese era la acel moment de 1.062.798 lei. La numărul acestora se mai adaugă alţi 22 identificaţi de agenție în perioada 2011-2015. Așa cum menționam, o parte dintre aceștia au comis faptele înainte de 2013. În alte 28 de cazuri, a intervenit termenul de prescripție de cinci ani de zile.

Printre cei condamnaţi pentru conflict de interese după ce şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar se numără coordonatorul campaniei PSD, Marian Neacşu, şi liderul grupului parlamentar al UDMR, Mate Andras Levente. Social-democratul şi-a angajat fiica la biroul parlamentar înainte de 2013, iar Mate Andras Levente i-a oferit un post soţiei la cabinetul parlamentar în perioada 2010-2011. Ambii au fost găsiţi vinovaţi de justiţie și au primit pedepse definitive de șase luni cu suspendare.

abonare newsletter