Politică

Din 4 în 4 ani, câte un politician vinde alegătorilor cadavrul Nokia

În fiecare campanie electorală pentru alegerile locale politicienii se laudă cu tot felul de proiecte și uneori chiar își atribuie merite pentru ce au făcut alții. La Cluj, în fiecare campanie, candidații se laudă cu aducerea Nokia la Jucu, proiect realizat pe vremea când președinte al Consiliului Județean era liberalul Marius Nicoară.

Subiectul nu mai prezintă oricum niciun interes și nu mai prinde la clujeni, în condițiile în care Nokia a plecat demult de la Jucu, însă politicienii se folosesc încă de el, în discursul lor.

De data aceasta, cel care readuce subiectul în discuție este candidatul la Primăria Cluj-Napoca, Octavian Buzoianu. Într-o scrisoare adresată clujenilor, acesta menționează câteva proiecte în care s-a implicat, printre care și Nokia. „Pe drumul meu profesional am dovedit că sunt un lider care administrează strategic proiecte de mari dimensiuni. brand-ul local URSUS, transformat într-unul național, primul hotel de 5 stele din Cluj, proiectul Cluj Bussiness Center, sau de ce nu, aducerea Nokia la Cluj”, spune Buzoianu, în scrisoare.


În aceeași scrisoare adresată clujenilor, candidatul Octavian Buzoianu atrage atenția că toți cei neimplicați politic trebuie să mobilizeze jocul politic. Ne întrebăm și noi cum vine asta, mai exact cum să mobilizezi jocul politic dacă nu ești implicat politic și mai ales cum nu ești implicat politic atunci când ești susținut de PSD, PRM, PNȚCD și alte partide. 

„(...)De aceea, noi, cei neimplicați politic trebuie să ne impunem punctul de vedere și să mobilizăm jocul politic spre binele orașului”, mai spune candidatul independent Octavian Buzoianu.


Nicoară: Buzoianu se foloseşte de subiect pentru impresionarea electoratului

La vremea respectivă, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj era senatorul Marius Nicoară. În 2007, La Guvern, este semnat Memorandumul privind asocierea în participaţiune între Consiliul Judeţean Cluj şi compania finlandeză Nokia pentru deschiderea unei fabrici de telefoane mobile şi a unui centru de cercetare, investiţie estimată la 200 milioane euro. Documentul a fost semnat de preşedintele CJ Cluj Marius Nicoară şi de Raimo Puntala, vicepreşedinte al companiei Nokia, în prezenţa premierului Călin Popescu Tăriceanu.


“Nokia a fost adusă de directorul Tetarom Viorel Găvrea şi de Sorin Vasilescu director al Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS). Ei au avut primele discuţii cu cei de la Nokia. Domnul Buzoianu nu a avut nicio influenţă. Negocierile le-am făcut eu, inclusiv la Viena. Octavian Buzoianu avea un contract de asociere cu USAMV pe un teren al statului şi el şi-a dat acceptul ca o cotă din teren, 15 hectare, să fie cedată către Tetarom alături de cele 60 de hectare care aparţineau Tetarom. Şi îi mulţumesc pentru aceasta. Deci, el şi-a dat acceptul alături de USAMV de a ceda teren către Consiliul Judeţean cele 15 hectare. A avut contribuţia că a acceptat să cesioneze acele 15 hectare, el având acel parteneriat cu USAMV-ul. Aceasta este singura lui contributie Aceasta a fost contribuţia dânsului. Buzoianu încă mai are teren în zonă, aproximativ 1000 de hectare. A fost Găvrea care s-a ocupat de adusul Nokia la Cluj. Cred că domnul Buzoianu se foloseşte de acest subiect pentru impresionarea electoratului, eu nu m-am folosit niciodată în campanie de venirea Nokia la Cluj. Atunci când eram preşedintele Consiliului Judeţean Cluj am considerat normal şi firesc să aduc această investiţie în judeţ", a declarat Nicoară pentru Monitorul de Cluj.

Întrebat despre faptul că prefectul de atunci Alin Tişe a refuzat să semneze eliberarea titlurilor de proprietate pe terenurile comunelor Jucu şi Apahida, situate în apropierea parcului industrial, din cauza unor informaţii referitoare la specula cu terenurile din zona parcului Tetarom, senatorul Nicoară a precizat că nu cunoaşte aceste detalii.


“Am fost întrebat inclusiv de DNA despre acest subiect şi de alte persoane. Nu ştiu cine avea teren în zonă, nu am cunoştinţă de acest subiect. Eu nu am nici măcar o palmă de teren în zonă”, a adăugat Nicoară.

Alin Tișe - la acea dată prefect, devenit ulterior președinte al Consiliului Județean - nu a răspuns la telefon pentru a lămuri problema suspiciunilor legate de specula cu terenurile de la Jucu.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter