Politică

Aleșii locali incompatibili ar putea avea undă verde la unele funcții

Senatorii din Comisia Juridica au votat, marti, modificarea unui articol din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate, care goleste de continut institutia si face inoperabila sanctiunea impusa celor condamnati definitiv.

Comisia juridică a Senatului a adoptat o iniţiativă de modificare a Legii ANI care prevede că persoanele care se află în incompatibilitate sau conflict de interese nu mai pot ocupa aceeaşi funcţie timp de trei ani, dar pot ocupa alte funcţii de demnitate publică.

Mai exact, proiectul de lege prevede că persoana care a ocupat funcţia de primar, viceprimar sau consilier local nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcţii pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului, în urma constatării incompatibilităţii sau conflictului de interese, dar poate deţine alte funcţii.


O prevedere similară vizează şi persoana care a ocupat funcţia de deputat, senator sau parlamentar european.

Dacă persoana în legătură cu care a fost constatată incompatibilitatea sau conflictul de interese la data constatării nu mai ocupă o funcţie de demnitate publică, interdicţia de trei ani rămâne valabilă de la data raportului de evaluare sau a deciziei definitive şi irevocabile a instanţei.


În județul Cluj, ultimele cazuri de incomaptibilitate în rândul aleșilor locali au fost constatate în urmă cu nici două săptămâni. Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat atunci starea de incompatibilitate, fals în declarații și conflict de interese administrativ și penal în cazul a doi primari din județul Cluj. Potrivit ANI, Mânecan Ionel, primarul comunei Fizeșu – Gherlii din județul Cluj se află în stare de incompatibilitate întrucât deține simultan cu funcția de primar atât funcția de administrator al S.C. Infratotal Construct S.R.L cât şi calitatea de persoană fizică autorizată, în cadrul „Mânecan Ionel persoană fizică autorizată”, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d)  şi g) din Legea nr. 161/2003.

Un alt ales local care a juns în vizorul ANI este Laurențiu Tor, primar al comunei Luna, județul Cluj care este acuzat de conflict de interese administrativ și penal.

Etichete: incompatibiliate
Ultimele Stiri
abonare newsletter