Politică

Buzoianu răspunde IRONIC acuzaţiilor că a închis fabrica Feleacu: “E o mare durere post industrială, e o durere, chiar am câteva lacrimi”

Călin Buzoianu, administratorul Felinvest SA şi fratele candidatului la Primăria Cluj-Napoca, Octavian Buzoianu, răspunde acuzaţiilor care i-au fost aduse de fostele angajate de la fabrica Feleacu care îi învinovăţeau pe el şi pe fratele său de falimentarea unui brand al Clujului. El justifică închiderea fabricii pe motiv că nu îi aducea profit. Mai mult, Buzoianu arată cu degetul înspre fostul PDL pe care îl acuză că s-ar afla în spatele filmării. Lucru pe care Monitorul de Cluj l-a speculat încă de când a fost lansată filmarea.

Calin Buzoianu Calin Buzoianu

“E o mare durere post industrială, e o durere, chiar am câteva lacrimi, cu 12 salarii compensatorii m-ar durea şi pe mine sufletul. Aia durere”, a spus ironic Buzoianu în timp ce asculta filmuleţul în care se vorbea de închiderea fabricii Feleacu, un brand al Clujului de 127 de ani.

Buzoianu este de părere că unele fabrici, cum este şi cazul Feleacu, nu îşi mai aveau locul.


“Am vrut să lămuresc câteva aspecte care ţin mai mult de penibil, de telenovele, decât de realitate. Feleacu în 1998 a fost vândută de către FPS Bucureşti către Florian Haus SRL. Intenţia nu era de o privatizare reală. În 2001, înainte de a veni noi, AGA decide reducerea producţiei, decide să scoată peste 90% din produse, iar pe secţii se lucra cu contracte civile. Fabrica era în stare de faliment. Când am venit noi fabrica avea datorie de 1 miliard la TVA. În 2001, vechiul acţionariat, mai ales libera de sindicat era prezentă (n.red. Lucia Lup, lider sindical care apare pe filmare), a decis închiderea producţiei, secţii întregi. În 2002, reuşim să aducem pachetul de acţini la Cluj prin executare silită. Florian Haus a intrat în faliment, nu a plătit niciodată creditele, iar pachetul de acţiuni a ajuns să fie executat de o bancă. Fabrica era în faliment, fabrica din Cipariu era închisă. Am preluat-o, am început reorganizarea, am vrut să o modernizăm, să repornim secţii care nu mai funcţionau. Am vrut să revizuim ceea ce s-a închis. Am relansat pufarinul care era mort. Am adus producţia de la 300 la 1200 de tone. Ne-am împiedicat în resurse. Am recrescut din propriile resurse. Am luat 2 miliarde de lei împrumut. Nu puteam să ne permitem mai mult că nu aveam cifră de afaceri, nu aveam marjă de profit, nu aveam pe ce să cerem bani. Am adus un credit intern de 35.000 de euro. În viziunea modernă, în viziunea post industrială modernă a unui oraş care se pretinde şi se vrea altceva decât o chestie îmbâcsită de început de secol XX, acest tip de producţii nu prea îşi au locul, producţii poluante, fonic, olfactiv”, spune Călin Buzoianu.

El susţine că brandul Feleacu nu a dispărut, ci funcţionează în continuare la Sibiu.


“Am căutat soluţii alternative. Am căutat o entitate care are capacitate de finanţare şi o expunere în piaţă mai mare. Aceste lucruri se văd în liberalismul capitalist. În cel mai bun an am făcut 20.000 de euro profit. Profitul era undeva sub 1%. Aşa s-a ajuns la Amylon Sibiu din grupul Boromir. Şi aceştia au luat liniile, brandurile. Brandul Feleacu nu a dispărut ca şi alte branduri clujene, ci, din păcate, este la Sibiu, dar funcţionează în continuare. Ei au preluat şi forţa de muncă şi liniile tehnologice. Eu consider că e bine că marca reuşeşte să supravieţuiască şi să existe chiar dacă e într-o nouă entitate. În momentul transferului, când am vândut, din banii pe care i-am luat, am plătit salariile compensatorii. Doamna care plângea a plecat cu 12 salarii compensatorii acasă după care s-a angajat la altă firmă. Angajaţii au ieşit din Feleacu cu salarii compensatorii şi a doua zi s-au angajat la Amylon. Nu am creat probleme sociale”, a mai spus fratele candidatului la Primăria Cluj-Napoca.

El a lansat un atac împotriva liberalilor pe care îi acuză că au făcut şi distribuit filmul, dar şi împotriva companiei Farmec.


“M-am simţit extrem de jignit şi lezat de aceste vome care se lansează. Aşa e în campanie unde nivelul de educaţie este scăzut, eu accept la Ialomiţa, vorbim de o urbe cu peste 30% intelectualitate medie, cu studii superioare. Respectivii sunt invizibili într-o urbe ca şi Clujul. Lucrurile au urmat cursul normal al lor, un curs nenormal era să aduc 5 milioane de acasă ca să-i fac la doamna Lup statuie. În viziunea modernă post industrială dacă deschideţi geamul şi vă uitaţi vis a vis s-ar putea să vreţi să nu vă mai cumpăraţi creme. Nu cred că aceasta este imaginea pe care vreţi să o vedeţi, aceste locaţii sunt depăşite din toate punctele de vedere, moral, tehnologic. Modernizarea fiecare o face cum crede. Din punct de vedere urbanistic, economic şi social lucrurile au fost justificate. Bunul samaritean trebuia să aibă ceva, trebuia să producă ceva înainte să împartă cu restul. În decizie a contat considerentul economic, dacă în cel mai bun an fac profit de 20.000 de euro, ce povestim? Trebuie să fim realişti sau utopişti? Entuziaşti da, idealişti da, dar idealişti realişti”, este de părere Buzoianu.

El a mai spus că liderul din sindicat care apare pe filmare “minte flagrant”.


“Filmul vine din interiorul PDL. Doamna Lucia Lup minte flagrant împinsă de nişte interese. În viziunea ultra liberală capitalistă tu promovezi atitudine de sindicat proletar şi atitudine proletară şi îndemni la ură? Ştiu că era îndoctrinarea partidului comunist, în niciun caz partidului liberal. Niciodată socialişti nu vor putea fi oligarhii financiar, sunt în antiteză cu propria doctrină, de asemenea, lideri sindicali şi profesorii nu pot să promoveze doctrina liberală”, a conchis Buzoianu.

Etichete: octavian buzoianu
Ultimele Stiri
abonare newsletter