Politică

Ne-am săturat de cifre din burtă. Cum mint sondajele electorale?

Politicienii mint cum respiră. De fiecare dată când deschid gura, iese o minciună. De astăzi, Monitorul de Cluj nu mai publică niciun sondaj electoral.

Nu este un lucru neobișnuit ca în perioadă de precampanie să apară tot felul de sondaje, pentru că toate partidele își testează candidații. Este adevărat, politicienii nu sunt obligați să le dea publicității, dar, dacă tot o fac, măcar să fie transparenți până la capăt, oferind date complete.

Astfel că de acum, îi somăm pe politicieni să pună pe masă sondajele comandate, dacă tot vorbesc despre ele, oferind toate acele informații necesare pentru a fi siguri că au fost efectuate în conformitate cu deontologia profesională a institutelor de sondare a opiniei publice (cel puțin numele institutului, metoda de eșantionare, perioada de sondare, tipul de culegere a datelor, cifre).


Fără aceste informații minimale, Monitorul de Cluj nu va mai publica niciun sondaj, iar declarațiile politicienilor care vor face referire la intenția de vot sau notorietatea candidaților vor fi evitate și/sau cenzurate.

Este obligația noastră să ne asigurăm că informația pe care o oferim cititorilor noștri este corectă, iar dacă vom fi puși în imposibilitatea de a verifica autenticitatea acestor sondaje nu vom risca să îi dezinformăm. Din respect pentru cititori, vom face ceea ce ar trebui să facă orice jurnalist, îi vom pune înaintea politicienilor.


Oricine poate inventa un sondaj

Se apropie alegerile și urmează o perioadă a dezinformărilor, un do­me­niu predilect fiind cel al sondajelor electorale. Politologii atrag atenția asupra manipulării prin sondaje, cu atât mai mult în cazurile în care acestea sunt incomplete, nu oferă date suficiente și sunt neasumate.

“Nu este deloc neobișnuit ca în perioadă de precampanie să vedem tot felul de sondaje, pentru că toate partidele își testează acum candidații și fac sondaje de uz intern. Sigur, nu sunt obligați să le dea publicității dacă nu vor. Dar dacă le fac cunoscute și dacă oferă informații, trebuie să fie complete, să fie transparenți.


Din păcate, nu toate studiile făcute în perioadă preectorală sunt transparente. În primul rând trebuie să fie asumate, trebuie să existe niște cifre. Dacă nu, trebuie luate cu rezerve, pentru că altfel sunt tehnici de manipulare.

Un politician nu trebuie să se rezume la a vorbi despre un sondaj dacă nu oferă date concrete, nu este credibil, trebuie să spună cine a făcut acel sondaj, altfel, sigur că se poate crede că acel sondaj nici nu a existat de fapt”, a comentat politologul George Jiglău.


Sondaje sau tehnici de manipulare?

De fiecare data, în perioadă de precampanie, apar sondaje de opinie menite, pe de o parte, să favorizeze pe un anumit candidat iar pe de alta să minimalizeze șansele altor candidați sau partide politice. Întotdeauna, fie că sunt alegeri locale, prezidențiale sau parlamentare, asemenea proceduri pot crea confuzii mari și, mai ales, pot induce părerea falsă că anumiți candidați sau partide, nefiind introduși în sondaje, nici nu contează în cursa electorală.

Ultimele Stiri
abonare newsletter