Politică

Pe cine ar pune clujenii în fotoliul de primar ? Ce spun sondajele pe care partidele le-au făcut și numai ele le-au văzut

Mai sunt mai puțin de 50 de zile până la începerea campaniei electorale pentru alegerile locale, astfel că partidele fac sondaje pentru a-și măsura candidații.

Şase politicieni vor intra în cursa pentru Primăria Cluj‑Napoca. Din cei şase candidaţi anunţaţi până în prezent, doar unul va ajunge primar, în timp ce cei mai mulți se vor face de râs, reuşind să strângă doar scoruri ruşinoase.

Boc, Cristea, Alexa, cei mai vizibili candidaţi

Cei mai vizibili candidaţi sunt actualul primar Emil Boc, Aurelia Cristea şi Liviu Alexa.


Emil Boc (PNL) a fost ales, prima oară, în funcţia de primar al municipiului Cluj‑Napoca în 2004, după care a fost reales în iunie 2008, dar nu şi‑a dus mandatul până la capăt, deoarece a fost numit premier.

Sub sigla PSD va candida Aurelia Cristea, preşedintele filialei municipale Cluj‑Napoca a partidului. Ea este, în prezent, deputat de Cluj şi a deţinut, pentru o scurtă perioadă, în anul 2014, funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social în Guvernul Ponta.


Foarte vizibil a fost până acum jurnalistul Liviu Alexa care şi‑a lansat candidatura la Primăria Cluj‑Napoca ca independent încă din vara anului trecut. În perioada următoare, Alexa va anunţa că se va afilia unui partid proaspăt înfiinţat, împreună cu lista sa de consilieri.

Ce spun sondajele partidelor

Sondajele partidelor arată că primul în topul preferințelor clujenilor este Emil Boc. Locul al doilea este disputat între Aurelia Cristea și Liviu Alexa, în funcție de cine a comandat sondajul.


Un sondaj IRES, citat de Gazeta de Cluj, relevă că că Aurelia Cristea stă jalnic în ochii clujenilor, mai exact după Emil Boc şi Liviu Alexa, fiind cotată la 6%. Liviu Alexa este cotat cu 10,5 procente, în timp ce Emil Boc este cotat cu 46 la sută.

Nu e de mirare, așadar, că PSD nu recunoaște acest sondaj. Invocă un sondaj propriu în care: „Aurelia Cristea este pe locul al doilea, în sondajele noastre, după Emil Boc, în acest moment, iar PSD nu caută niciun alt candidat, nici nu se pune problema de aşa ceva, ea este candidatul nostru cu şanse să îl bată pe Emil Boc, la alegerile din 5 iunie”, spune Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj. El refuză însă să dea cifre și să spună cine a făcut sondajul cerut de PSD.


Potrivit unor surse liberale, și PNL ar avea un sondaj. În acesta Emil Boc ajunge la 55-58% urmat de Aurelia Cristea 15 %, Anna Horvath, 5%, și Liviu Alexa 3%. Nici liberalii nu spun cine a făcut sondajul, nici perioada în care candidații au fost măsurați.

Cel mai leneş deputat clujean vrea să fie primar

Pentru funcţia de primar s‑au înscris şi candidaţi fără şanse. Partidul Mişcarea Populară l‑a desemnat drept candidat la Primărie pe Adrian Gurzău, care este, în prezent, deputat.


Fostul democrat‑liberal, înscris acum în PMP şi foarte vocal susţinător al Elenei Udrea, Adrian Gurzău este unul dintre cei mai longevivi deputaţi, cu două mandate şi un sfert. El a intrat în Parlament în 2004, pe locul eliberat de Emil Boc, devenit primar al Clujului.

De atunci, Gurzău nu s‑a remarcat prin nimic, poate doar prin foarte multele cuvinte înşirate pe nenumărate comunicate de presă şi declaraţii politice.

Potrivit rapoartelor de activitate publicate în fiecare an pe site‑ul Camerei Deputaţilor, Adrian Gurzău stă prost la capitolul activitate, comparativ cu colegii săi. De‑a lungul carierei sale de deputat, parlamentarul clujean s‑a remarcat prin faptul că formulează foarte plastic multe interpelări, pune multe întrebări şi susţine multe declaraţii politice. În interpelări şi declaraţii politice, Gurzău cere, de cele mai multe ori, demisia premierului sau a unui ministru. Asta nu înseamnă că a şi obţinut‑o vreodată. Dar, consecvent, Gurzău continuă să le ceară să demisioneze.

Veşnic candidat la orice funcţie

Un alt candidat anunţat este „traseistul” Horea Dan, din partea PNŢCD, preşedinte al filialei judeţene Cluj a ţărăniştilor. Acesta a mai candidat la Primăria Cluj‑Napoca în anul 2008, când a obţinut un scor ruşinos, 742 de voturi, adică 0,65%.

Acest lucru nu l‑a oprit însă să candideze şi la următoarele alegeri, în toamna lui 2008, când a candidat pentru un fotoliu de deputat în colegiul 2, din partea PNL, iar acum doreşte din nou să candideze la Primărie.

O candidatură mai degrabă de onoare

O altă candidatură fără şanse vine din partea UDMR. Candidatura Annei Horvath, actual viceprimar al municipiului Cluj‑Napoca, este mai degrabă una de onoare, pentru că potrivit chiar unor lideri UDMR, municipiul Cluj‑Napoca nu este încă pregătit pentru un primar de etnie maghiară.

Candidatul‑sportiv

De asemenea, o altă candidatură anunţată la Primăria Cluj‑Napoca, dar fără şanse vine din partea Partidului Puterii Umaniste (PPU)‑ Bruno Roschnafsky‑ fost baschetbalist al echipei „U” Mobitelco. Acesta nu a mai fost implicat, până acum, în politică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter