Politică

Ungaria face pregătiri la frontiera cu România pentru a putea ridica un gard în 10 zile dacă va fi necesar

Ungaria face pregătiri la frontiera cu România pentru a putea ridica un gard în termen de zece zile dacă va fi necesar.

Ministrul de interne Sandor Pinter a anunțat că țara sa va trimite mai mulți militari și polițiști pentru a patrula la granițele sale sudice, relatează Reuters și MTI. Ungaria a construit deja garduri la frontierele sale cu Serbia și Croația, menționează agenția de știri britanică.

“Ungaria va consolida protecția la frontierele sale și declarăm situație de criză pentru întreaga țară din cauza migrației”, a afirmat Sandor Pinter.


El a precizat că Slovenia, Croația și Serbia au luat, toate, măsuri pentru a limita numărul de migranți cărora le permit să le treacă frontierele care sunt valabile de la miezul nopții.

Pinter a spus că aceste țări acceptă migranți doar în baza regulilor Schengen pentru frontiera externă a UE, respectiv persoanele cu vize și pașapoarte valabile.


El a precizat că nu se știe cum vor reacționa la aceste decizii refugiații și migranții care se află deja în aceste țări.

Autoritățile române, pe poziții

Senatorul UDMR de Cluj Laszlo Attila nu vede însă utilitatea, cel puțin în acest moment, ridicării gardului la frontiera cu România.


“Deocamdată, autoritățile române își fac treaba, deci nu cred că se pune în acest moment problema construirii gardului. Nu este și nu va fi flux mare de migranți spre noi, deci de asta spun, în acest moment nu găsesc ultilitatea ridicării acestuia. Nu îi văd rostul, în condițiile în care autorităile de la noi sunt pe poziții”, consideră senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

Ungaria împarte Europa în două

Acum două săptămâni, premierul ungar Viktor Orban a anunţat planurile de construcţie a unui gard de sârmă ghimpată lung de 450 de kilometri, ce va izola complet Ungaria de sudul Europei.


Gardul se va lipi de cele deja ridicate la graniţele Ungariei cu Serbia şi Croaţia pentru a crea o barieră de netrecut în fața imigranţilor care se îndreaptă spre Germania şi Scandinavia.

Nu o dată, istoricii și politicienii au atras atenția asupra faptului că separarea unei țări prin construcția unor garduri nu poate duce la rezolvarea problemei migrației. Dincolo de bariere, istoricii propun chiar trei soluții.


“Nu cred că prin construirea gardurilor oferim soluții. Din punctul meu de vedere sunt trei soluții pentru problema migranților::o politică comună a țărilor UE privind migranții: măsuri la frontierele exterioare și nu în ultimul rând, o implicare a Europei în afacerea siriană”, a subliniat atunci istoricul clujean Toader Nicoară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter