Politică

Modificări substanţiale la indemnizaţia de creştere a copiilor

Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a adoptat mai multe modificări substanţiale la legislaţia privind concediul şi indeminzatia lunară pentru creşterea copiilor, existând în dezbatere legislativă trei proiecte în acest sens.

Dintre cele mai importante modificări amintim:

- nu mai există plafonul maxim al indemnizaţiei de 3400 lei/lună, mamele vor primi indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturior nete din ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, însă nu mai puţin de 85% din salariul minim brut pe ţara - eliminându-se ISR-ul (indicele social de referinţă care era în valoare de 50 de lei) din lege;


- acest lucru se va petrece până la împlinirea vârstei de doi ani de către copil;

- dacă decid să se întoarcă, mamele vor primi stimulent de inserţie în valoare de 50% din indemnizaţia minimă.


Amintim că salariul minim brut pe ţara, la care se raportează calculul acestei indemnizaţii, este în prezent de 1050 lei pe lună, însă de la 1 mai va creşte la 1250 lei/lună.

La şedinţa comisiei a fost prezenta şi Ministrul Muncii, care s-a opus mai multor prevederi decise de comisie, printre care eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună. Ana Costea a propus să se menţină limita maximă de 3400 lei corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie de un an. "Estimăm o creştere de aprox 4000 de beneficiari şi un efort suplimentare pe 12 luni de aprox 180 milioane lei" a spus Costea referitor la această propunere.

De celalaltă parte, fostul ministru al Muncii în guvernul Victor Ponta, Rovana Plumb, a spus în cadrul comisiei că "nu putem ţine cont de efortul bugetar dacă vorbim de copii. Nu vreau să mai discutăm despre un efort bugetar când vorbim de copii".

Au existat şi propuneri care au fost respinse, cum ar fi ca indemnizaţia lunară minimă să echivaleze cu salariul minim sau cu 85% din salariul mediu.

De precizat că, aşa cum a fost şi până acum, poate beneficia de concediu şi de indemnizaţie fie mamă, fie tatăl copilului. Mai mult, există posibilitatea că, dacă mama este cea care stă acasă, tatăl poate să beneficieze de o lună de concediu paternal în care va primi indemnizaţie. Pe această perioadă însă, indemnizaţia mamei va fi întreruptă.

O altă prevedere a legii este că părintele care s-a întors din concediul de creștere a copilului nu poate fi concediat timp de șase luni de la revenire.


Modficările vor intra în vigoare de la 1 iulie 2016.

Etichete: copii mame
Ultimele Stiri
abonare newsletter