Politică

Senatul a încuviințat urmărirea penală a lui Gabriel Oprea

Senatul a încuviințat, miercuri, solicitarea Justiției de începere a urmării penale față de fostul vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea, cu 102 voturi "pentru" și 30 "împotrivă", un vot fiind anulat.

"Procedându-se la numărarea voturilor exprimate de către senatori, prin vot secret cu bile, asupra solicitării Parchetului de pe lângă ÎCCJ în vederea cererii de urmărire penală a dlui. Gabriel Oprea (...) s-a constatat că numărul total al votanților a fost 133, din care voturi 'pentru' 102, voturi 'contra' 30, un vot anulat. Ca urmare a faptului că în urma votului exprimat a fost întrunit votul majorității senatorilor prezenți, (...) Senatul adoptă proiectul de hotărâre prin care cere urmărirea penală a dlui. Gabriel Oprea pentru faptele ce fac obiectul dosarului nr. 905/P/2015 al DNA, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", se arată în procesul verbal întocmit de comisia de numărare a voturilor.

Senatorii juriști au avizat favorabil marți cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul senatorului Gabriel Oprea, cu nouă voturi 'pentru', o abținere și un vot 'împotrivă'.


El le-a cerut colegilor parlamentari să voteze cererea de urmărire penală transmisă de DNA, pe motiv că nu ar trebui prelungită perioada necesară stabilirii adevărului.

Fostul ministru Gabriel Oprea a transmis în acest sens o scrisoare președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintelui Comisiei juridice, Cătălin Boboc.


Oprea afirmă că se consideră nevinovat și spune că nu a beneficiat de nimic în plus față de ceilalți miniștri de Interne.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.


Conform DNA, una dintre infracțiunile de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere.

Cea de a doua infracțiune de abuz în serviciu are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.

Ultimele Stiri
abonare newsletter