Politică

Retrospectiva anului politic 2015, la Cluj (II): Politicieni clujeni la DNA și în conflict de interese

Anul 2015 a însemnat pentru scena politică de la Cluj nu doar certuri între liberali, blocaje în Consiliul Județean sau pregătiri pentru alegerile din 2016. Anul care se încheie a fost și cel în care unii politicieni au fost audiați la DNA, unul dintre aceștia fiind chiar primarul Emil Boc. De asemenea, în 2015 doi parlamentari clujeni au fost declarați în conflict de interese. Cu toate acestea, niciunul dintre cei certați cu legea nu a renunțat la funcție.

Boc, audiat în dosarul lui Udrea

Astfel, în luna noiembrie, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, s-a prezentat la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat ca martor în dosarul în care este anchetată Elena Udrea sub control judiciar pe cauțiune, în legătură cu finanţarea campaniei electorale din 2012 a PDL cu bani care ar fi fost primiţi de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru asigurarea unui contract cu Hidroelectrica.

Audierea acestuia și a mai multor lideri din fostul PDL a venit în urma unor declarații făcute de Elena Udrea:


 “Eu mă mir despre unii colegi de la PDL care votau azi și despre care dacă mă apuc să scriu denunțuri, i-ar aștepta mulți ani de pușcărie. Eu mă întreb dacă ei dorm liniștiți noaptea pentru că și eu am o memorie și-mi aduc aminte lucruri”.

„Partidele se finanţează cu bani negri de 26 de ani, firmele sau persoanele fizice vin şi aduc bani la partide şi nu vor să apară între donatorii pentru campanii sau pentru partide”, a continuat atunci Udrea, la o emisiune televizată.


Senatorul Cordoș și familia, la DNA

Un caz surprinzător a fost cel al senatorului PSD Alexandru Cordoș. În aprilie 2015, parlamentaru clujean a fost pus sub acuzare de DNA pentru complicitate la trafic de influență, iar soția sa, Mihaiela Lucia Cordoș, referent la Spitalul Clinic Județean Cluj, este urmărită penal pentru trafic de influență. Fiica Andreea Alexandra Cordoș, a fost, la rândul său, acuzată de complicitate la trafic de influență, în formă continuată.

Ulterior, procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Cluj au dispus extinderea urmării penale față de senatorul PSD Alexandru Cordoș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.


Parlamentari juriști, în conflict de interese

De asemenea, în 2015, doi deputați de Cluj, ambii juriști de profesie,  au fost declarați în conflict de interese. Este vorba despre deputatul UDMR Mate Andras și de deputatul ALDE Steluța Cătăniciu. Niciunul dintre aceștia nu și-a pierdut funcția în Parlament și nici nu s-a retras.

Astfel, în perioada 27.06.2008 – 04.11.2008, Cătăniciu a deţinut calitatea de membru al Comisiei de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii, comisie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Ea, deși avea un interes patrimonial personal în problema supusă dezbaterilor, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a Societății Cooperativa Meșteșugărească Foto Optica din Cluj-Napoca.


La începutul lui 2015, deputatul Mate Andras Levente a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la șase luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, el fiind acuzat de procurorii Parchetului General că și-a angajat ilegal soția în biroul parlamentar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter