Politică

PSD negociază un post de vice contra capului lui Seplecan. Cine-l dă?

Liberalii poartă zilele acestea discuții cu social democrații privind schimbarea lui Mihai Seplecan din funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.

Discuțiile dintre social democrați și liberali privind debarcarea lui Mihai Seplecan de la șefia Consiliului Județean Cluj au început încă de săptămânile trecute, odată cu izbucnirea scandalului legat de diploma falsă a șefului CJ.

Zilele acestea PSD va decide dacă va bate palma cu PNL în sensul sprijinului la vot, astfel că până la sfârșitul anului am putea asista la convocarea unei ședințe extraordinare pentru revocarea lui Seplecan.


Discuții între social democrați și foștii democrat liberali?

Înainte de a lua o decizie, se pare că social democrații au vrut să se consulte și cu conducerea centrală în acest sens.

Este posibil ca acest subiect să fi fost deschis în cadrul unei întâlniri între lideri PSD și PNL de la Cluj și de la București, la care ar fi participat Remus Lăpușan, Liviu Dragnea, Alin Tișe și Vasile Blaga, potrivit unor surse politice. Întrunirea și discuțiile nu au fost însă confirmate de lideri ai PNL de la Cluj, însă dacă au existat, momentul nu pare a fi unul întâmplător.


Ce pot face consilierii

Legea este ambiguă în acest moment, în ce privește schimbarea președintelui forului județean, în contextul modificării modului de alegere a acestuia.

Potrivit prevederilor legale, teoretic, președintele poate fi schimbat cu șase luni înainte de alegerile la termen de anul viitor, însă legea nouă nu precizează nimic clar în acest sens, lăsându-se loc, practic, interpretărilor. Ca să se asigure din acest punct de vedere, consilierii ar putea să convoace o ședință extraordinară până la sfârșitul anului.


Un asemenea subiect nu poate fi adus în discuție în cadrul unei ședințe oridnare, pentru că o astfel ședință trebuie să aibă undă verde tocmai de la președintele Consiliului Județean.

Astfel, nu este exclus să ne așteptăm la o derbarcare a lui Seplecan în perioada următoare, dacă aleșii județeni vor decide acest lucru. Pentru aceasta este nevoie de un acord între partidele din forul județean.


După debarcarea lui Seplecan, conducerea CJ Cluj ar urma să fie preluată de Marius Mânzat, din tabăra vechiului PNL, căruia liberalii i-au acordat sprijinul politic, după ce i l-au retras lui Seplecan.  Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu funcția de vicepreședinte al forului județean și mai ales dacă au existat negocieri între PNL și PSD pentru această funcție, deținută în prezent de fostul democrat liberal Călin Tuluc. În momentul de față PSD nu prea are variante, printre cei care ar putea ieși în față pentru o funcție de vicepreședinte fiind consilierii Dan Canta sau Remus Lăpușan. În același timp, UDMR ar vrea să îl păstreze în funcție de conducere pe Vakar Istvan, care, la rândul său, este vicepreședinte acum.

Ce spune noua lege electorală

Dacă alegerea preşedintelui de CJ se face în mod indirect din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii consilierilor judeţeni, pentru revocarea unui şef de CJ este nevoie de votul a două treimi.


Procedura de revocare a unui preşedinte de Consiliu Judeţean poate fi iniţiată de o treime din numărul consilierilor judeţeni, în acest caz, de un acord între PSD și PNL.

Seplecan, în faza de atac în PNL

Seplecan a rămas fără sprijin politic în luna octombrie, iar ulterior a și fost exclus din partid. Pe linie de partid însă, el poate rămâne fără funcție mai greu, pentru că poate trage de timp.  După ce a fost exclus din PNL, Mihai Seplecan a atacat această decizie la Comisia Județeană.

Etichete: mihai seplecan
Ultimele Stiri
abonare newsletter