Politică

Până când se prelungește criza de la Consiliul Județean?

Criza de la Consiliul Județean s-ar putea prelungi, dacă până la alegerile locale de anul viitor nu se va găsi o cale de a promova proiectele importante pentru clujeni, dincolo de gâlceava din CJ.

Legea este ambiguă în acest moment, în ce privește schimbarea președintelui forului județean, în contextul modificării modului de alegere a acestuia.

Potrivit prevederilor legale, teoretic, președintele poate fi schimbat cu șase luni înainte de alegerile la termen de anul viitor, însă legea nouă nu precizează nimic clar în acest sens, lăsându-se loc, practic, interpretărilor.


Ce pot face consilierii

Astfel, consilierii județeni ar putea lua în calcul oricând  revocarea lui Mihai Seplecan din funcția de președinte al Consiliului Județean.

Pe de altă parte,un asemenea subiect nu poate fi însă adus în discuție în cadrul unei ședințe extraordinare, potrivit legii, ci doar într-o ședință ordinară. Or, o ședință ordinară trebuie să aibă undă verde tocmai de la președintele Consiliului Județean.


La negocieri, fiecare vrea ceva

Nu este exclus să ne așteptăm la o derbarcare a lui Seplecan în perioada următoare, dacă aleșii județeni vor decide acest lucru. Rămâne de văzut în ce condiții. Pentru aceasta este nevoie însă de două treimi din voturi și totodată de motive foarte bine întemeiate.

Mai exact, este nevoie de un acord între partidele din forul județean, pentru a se strânge două treimi. Iar la negocierile politice, fiecare vrea ceva. În momentul de față PSD nu prea are variante, printre cei care ar putea ieși în față fiind consilierii Dan Canta sau Remus Lăpușan.


În același timp, UDMR ar vrea să îl păstreze în funcție de conducere pe Vakar Istvan, care este vicepreședinte acum.

În PNL lucrurile sunt mai complicate, pentru că liberalii vorbesc pe două voci. Deocamdată, liberalii au decis să îl susțină pe Călin Tuluc pentru funcția de vicepreședinte, însă la ultina ședință, acesta nu a strâns numărul de voturi necesare. Călin Tuluc este unul dintre oamenii de încredere ai senatorului Alin Tișe, fiind cel care nu demult - în calitate de lider de grup al consilierilor PNL - a organizat o şedinţă în afara sediului Consiliului Județean, pentru a le cere colegilor săi să semneze o scrisoare de revoltă la adresa lui Mihai Seplecan.


Tuluc a fost astfel foarte aproape de a ajunge vicepreședinte al CJ, după retragerea lui Horațiu Cătărig. Liberalii au decis încă de acum aproximativ o lună acest lucru, mai exact la momentul în care i-au retras sprijinul politic lui Mihai Seplecan și i-au acordat în schimb sprijinul politic lui Marius Mânzat. Hotărârea acestora a fost atunci ca Tuluc să îl secondeze pe Mânzat, la conducerea CJ Cluj.

Seplecan, în faza de atac în PNL

Seplecan a rămas fără sprijin politic în luna octombrie, iar ulterior a și fost exclus din partid. Pe linie de partid însă, el poate rămâne fără funcție mai greu, pentru că poate trage de timp.  După ce a fost exclus din PNL, Mihai Seplecan a atacat această decizie la Comisia Județeană.


Concret, de la momentul excluderii din partid, Seplecan a avut termen 10 zile pentru a ataca decizia, ceea ce s-a și întâmplat.  După ce această decizie va deveni definitivă, ar urma ca prefectul să emită hotărârea de destituire a lui Seplecan din funcția de consilier județean ceea ce înseamnă automat și pierderea funcției de președinte al CJ.  Până situația sa se va lămuri, va mai trece ceva timp.

Etichete: mihai seplecan
Ultimele Stiri
abonare newsletter