Politică

Cătăniciu ar putea fi sancționată cu 10% din indemnizaţie

Deputatul ALDE Steluța Cătăniciu ar putea să fie sancționată cu reţinerea a 10% din indemnizaţie pe trei luni, în urma procesului pe care l-a pierdut cu ANI.

Miercuri, secretarul Camerei, Niculae Mircovici a anunțat că preşedintele Comisiei juridice, deputatul Bogdan Ciuca, va fi sancţionat cu reţinerea a 10% din indemnizaţie pe trei luni, după ce Agenţia Naţională de Integritate a decis că acesta s-a aflat în conflict de interese. În aceeași situație se află și deputatul Steluța Cătăniciu, care nu își va pierde mandatul, pentru că legea îi permite să-și păstreze fotoliul de parlamentar, însă ar putea fi sancționată.

Conflictul de interese administrativ este o abatere disciplinară care se sancţionează cu maxim 10% din indemnizaţia de deputat pe trei luni. Potrivit Legii privind statutul parlamentarilor, “calitatea de deputat sau de senator încetează (…) în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces”. Nu și în cazul conflictului de interese, ceea ce, potrivit specialiștilor în drept este ilogic și totodată conduce la o inechitate.  


Pe de altă parte, o altă lege, 176 din 2010, prevede ca aceia aflați în conflict de interese să nu mai poată candida pentru un nou mandat la viitoarele alegeri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter