Politică

Va avea ministrul Curaj curajul să-i retragă titlul de doctor lui Victor Ponta?

Monica Macovei, liderul partidului M10, i-a cerut, duminică, ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să aibă curajul de a-i retrage titlul de doctor fostului premier Victor Ponta, adăugând că tuturor celor care şi-au plagiat tezele de doctorat şi de masterat trebuie să le fie retrase diplomele.

"Victor Ponta a plecat acasă că aşa i-a spus strada, dar de ce să rămână cu titlul de doctor pe care nu-l merită, pe care l-a furat? Deci, domnule ministru Curaj, aveţi curajul să-i retrageţi titlul de doctor lui Victor Ponta şi tuturor celorlaţi care şi-au plagiat tezele de doctorat şi nu sunt doctori, sau de masterat, şi să le retrageţi şi lor diplomele”, a spus Monica Macovei, liderul M10.

Victor Ponta, fostul premier, a obţinut, în anul 2003, titlul de doctor în drept la Universitatea din Bucureşti cu teza "Curtea Penală Internaţională", coordonatorul lucrării fiind  Adrian Năstase, atunci premier în funcţie. Fostul premier a respins acuzaţiile şi a declarat că este vorba despre un joc politic, pe fondul unei dispute între Guvernul şi preşedintele României.


Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare,a analizat lucrarea de doctorat a premierului  care a decis, în 29 iunie 2012, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. O lună mai târziu, în iulie 2012, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti declară că Victor Ponta a plagiat mai bine de o treime din teza de doctorat, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

În iulie 2012 Comisiei de Etică a UB a anunțat la o zi după ce Consiliul Naţional de Etică  informase că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept al lui Victor Ponta a fost  obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.


Premierul Victor Ponta declara atunci că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS) si Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, a calificat-o drept "comisie ad-hoc".

Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru au făcut un denunţ la Parchetul instanţei supreme în acest caz, în august 2012.

Ultimele Stiri
abonare newsletter