Politică

Primarii traseiști se întorc în partidele de la care au plecat

Mai mulți aleși locali din Cluj își vor pierde mandatele sau se vor întoarce în partidele din care au plecat, dacă un raport referitor la traseiști va trece de votul senatorilor.

Recent, co-președintele PNL Alina Gorghiu spunea că PNL își va primi înapoi toți fiii risipitori, referindu-se la traseiștii care au plecat la PSD, profitând de Ordonanța 55.

În judeţul Cluj numărul consilierilor care au trecut în barca puterii, datorită „ordonanţei traseiştilor“ nu este deloc neglijabil. Mai exact, din vechiul PDL Cluj au plecat, în total, la PSD şi PMP 20 de consilieri judeţeni, locali dar şi primari. Astfel, şapte au plecat la PMP, 12 la PSD, iar unul a rămas independent. De asemenea, la PNL a plecat un singur consilier local, de la PPDD. Acum, unii dintre aceștia își vor pierde mandatele, iar alții se vor întoarce în partidele din care au plecat, dacă un raport referitor la traseiști va trece de votul senatorilor, după ce a trecut deja de votul Comisiei Juridice. 


Nici nu vor să se gândească

Cei mai mulţi consilieri care au trecut la PSD, din vechiul PDL sunt din localităţile Bobâlna şi Jichişu de Jos. Din aceste localități, la PSD au trecut și primarii. Primarul localității Bobâlna, Augustin Mureșan spune că nu vrea să se gândească până nu vede negru pe alb o decizie. “Nu pot să mă pronunț cum, nu este nimic definitiv. Va trebui să treacă de vot, poate nu va trece. Anul trecut am plecat la PSD, în PDL am fost veteran, cum se spune”, a declarat Mureșan. 

Primarul din Jichișu, Ioan Moncea spune că a plecat din PDL pentru că i s-a desființat partidul. ”Nu am unde să mă întorc pentru că nu mai am partid, eu am fost în PDL, care acum nu mai există. La PNL nu am de ce să merg”, a declarat și Moncea.


De asemenea, la Cluj-Napoca, la PMP a plecat consilierul judeţean Rareş Rusu. Tot la PMP au plecat consilierii locali Cornelia Pantea şi Vasile Bretoiu, de la Câmpia Turzii.

Alţi trei consilieri din localitatea Gilău au plecat tot la PMP: Virgil Bâlc, Cristian Vele şi Mihai Sfârlea. Tot la PMP a plecat şi consilierul local Aurel Vlaic, din localitatea Călăţele.


Un singur consilier judeţean a rămas independent. Este vorba despre Andreea Morar din Turda.

Traseiștii, în pericol

Comisia Juridică a decis, marți, că toți consilierii locali județeni care au schimbat partidul în baza Ordonanței 55 își pierd mandatele, iar primarii și șefii de Consilii Județene revin la partidul de la care au plecat. Raportul urmeaza sa intre la vot în plenul Senatului, acesta fiind camera decizională.


Peste 5.000 de aleşi locali, între care 552 de primari, au migrat la alte partide după adoptarea OUG 55/2014, marele câştigător fiind PSD, către care s-au îndreptat 79 la sută dintre primarii care au migrat, a aratat un raport prezentat de Expert Forum.

abonare newsletter