Politică

Ce urmează după demisia lui Ponta

Premierul Victor Ponta a demisionat și odată cu el, tot guvernul pe care l-a condus. El a propus ca până la procedurile de desemnare a unui alt guvern, ministrul Apărării, Mircea Duşa, să fie premier interimar.

Acum, preşedintele Klaus Iohannis urmează să desemneze un prim-ministru interimar care va rămâne în funcţie până la formarea unui nou Executiv.

Ulterior, președintele se va consulta cu partidele parlamentare şi va desemna un nou premier care trebuie să formeze Guvernul, urmând ca noul Guvern să primească apoi votul Parlamentului.

Astfel, potrivit Cosntituției, odată cu demisia premierului, se retrage și guvernul pe care l-a condus. Articolul 110 din Constituţie spune: „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106“.


Potrivit articolului 106: „Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului“.

O variantă susținută de liberali, după plecarea lui Ponta și a guvernului său vizează alegerile anticipate. PNL s-a întrunit în şedinţă, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga anunţând apoi că partidul cere organizarea alegerilor anticipate şi cheamă partidele la discuţii.


Soluţia propusă de PNL este respinsă însă de liderii actualei coaliţii. Liviu Dragnea a anunţat că PSD nu vrea alegeri anticipate, cum a propus PNL, pentru că acest lucru ar însemna instabilitate pentru următoarele luni, el afirmând că aşteaptă să fie chemaţi la consultări de preşedinte pentru a-i face acestuia o propunere de premier care să aibă susţinere în Parlament.

Ultimele Stiri
abonare newsletter