Politică

Interpretarea legii creează "portițe" pentru cei lacomi

Tragedia de la Clubul Colectiv din capitală aduce în discuţie subiectul legilor nerespectate și al interpretării după plac a acestora.

România este țara în care pentru orice ne sunt cerute o serie de hârtii. Nu însă și atunci când vine vorba de verificări, după cum au subliniat unele voci, în ultimele zile de după tragedia din București.  

Am văzut astfel că din lăcomie sau pur și simplu ignoranță, unii se rezumă la a semna o declarație pe proprie răspundere, asupra căreia nu mai revine nimeni: nici ISU, nici administrația locală. Politicienii clujeni susțin că legislația în vigoare în ce privește autorizațiile pentru unitățile economice este suficientă, însă se interpretează, ceea să creează portițe pentru încălcarea ei.


Legislație suficientă?

În acest sens, liberalii s-au gandit să ia la purecat în perioada următoare legislația în vigoare în ce privește autorizațiile, ca să vadă dacă mai poate fi completată sau modificată, astfel că vor înființa o comisie, ca întotdeauna de altfel, după o tragedie. Social democrații susțin că legislația actuală este suficientă, în timp ce reprezentanții UDMR atrag atenția că asupra unor aspecte trebuie să se revină. “Vrem să facem o comisie în perioada următoare care să completeze eventual să modifice legea dacă este necesar. Din aceasta vor face parte oameni din mediul de afaceri, juriști. Din punctul meu de vedere, legislație suficientă este, nu cred că aici avem probleme, nu cred că legislația sau lipsa legislației a fost problema în incensiul din București, cât incompetența unor factori care au ales că nu o  respecte”, a spus liberalul Radu Zlati.

“Din punctul meu de vedere, interepretarea legii de către reprezentanții administrației și ai ISU a dus la această situație, nu a fost corespunzătoare. Există legi, cu completări ale unei ordonanțe din 2014, legile 170 și 301, este suficientă legislația. Acolo s-au luat o serie de măsuri necorespunzătoare legii, sunt o serie de factori răspunzători”, a declarat deputatul PSD de Cluj, Cornel Itu.


“Legislația existentă acum este suficientă, dar s-ar putea face unele corecturi. De exemplu, nu trebuia dată autorizație pentru a funcționa acolo un club, când acel spațiu fusese o fabrică, vorbim aici de schimbarea destinației unei unități. Orice schimbare de destinație necesită avize și autorizații. Eu nu m-am întâlnit niciodată cu asemenea situații, nu am văzut nicio declarație pe propria răspundere când am fost viceprimar al Clujului, nu exista așa ceva”, a spus Laszlo Attila, senator UDMR. 

Vot în regim de urgență a legii privind interzicerea fumatului

În contextul incendiului de la Clubul Colectiv din capitală, românii consideră că pentru a preveni repetarea tragediei din noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015 din club Colectiv, Bucureşti, este necesară votarea în regim de urgență a propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. În acest sens, au inițiat o petiție.


De asemenea, ei cer adoptarea și publicarea normelor de aplicare a legii prin care să se interzică total fumatul în localuri, cluburi, barurui și restaurant, în aşa fel încât să între in vigoare la data de 1 ian 2016, masură care să permita instalarea detectoarelor de fum şi evitarea altor evenimente similare

Propunerea legislativă semnată de 22 de parlamentari, prin care se interzice total fumatul în spaţiile publice, a fost votată ăn martie 2015 în plenul Senatului, legea urmând să ajungă la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Ultimele Stiri
abonare newsletter