Politică

Deputații votează în mare grabă Legea votului prin corespondenţa

Legea votului prin corespondenţă trece zilele acestea în mare grabă prin Parlament, fără dezbateri serioase şi cu o serie de minusuri, de ordin procedural sau chiar legislativ. Aceasta după ce proiectul a zăcut mult timp în sertarele Parlamentului, fără a reprezenta o prioritate pentru aleși.

Proiectul așteptat cu mare interes de românii din afara graniţelor ţării urmează să fie votat miercuri şi de Cameră Deputaţilor, care este de altfel camera decizională. Tot pe ultima sută de metri, mai exact luni, Comisia de Cod Electoral a organizat o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mai multor instituţii implicate în derularea procesului electoral.

Ce prevede proiectul

Astfel, legea dă dreptul să voteze prin corespondenţa cetăţeanului român cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, adică "persoana care are cetăţenie română, drept de vot conform legislaţiei române şi document de identitate care atestă cetăţenia română şi domiciliul în România, care se afla temporar în străinătate pentru o perioadă mai mare de 3 luni şi are o adresă de reşedinţă în conformitate cu legislaţia statului de reşedinţă", scrie ziare.com.

Condiţia exercitării votului prin corespondenţa este înscrierea în Registrul Electoral printr-o cerere scrisă la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, cerere însoţită de copia paşaportului, o copie a actului de identitate şi a documentului care dovedeşte reşedinţa.


De ce contestă UDMR Legea votului princorespondență

Proiectul legii a ridicat însă unele semne de întrebare. UDMR consideră că există elemente de neconstituţionalitate, motiv pentru care intenționeză să atace actul normativ la Curtea Constituţională.

Totodată, atât reprezentanții UDMR cât și ONG-ul Expert Forum au atras atenția de mai multe ori asupra unor vulnerabilităţi ale reglementării, între care termenele prea scurte de înscriere în Registrul Electoral şi faptul că nu se aplică decât cetăţenilor români din străinătate.

“Principala problemă a fost, din punctul nostru de vedere- și am semnalat de la început acest lucru- că sunt mai favorizați cei din străinătate, decât cei care trăiesc la noi în țară, dar care nu se pot deplasa la urne. Dacă va trece în acest fel de Camera Deputaților, UDMR va ataca acest proiect la Curtea Constituțională”, a explicat senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.


Bine și așa, decât deloc

Pe de altă parte, liberalii spun că de fapt reprezentanții UDMR au alte motive pentru care ar putea ataca proiectul la CCR. “Noi avem câteva amendamente de exemplu, referitoare la modalitatea și termenul de înregistrare în Registrul Electoral, de asemenea, noi insistăm pe dublarea reprezentanților  partidelor politice în Diaspora. Sigur, cei din UDMR au rațiunile lor de a contesta acest proiect, se tem că voturile cetățenilor din Ungaria ar putea merge înspre alte formațiuni politice, nu înspre UDMR.

În același timp, avem amendamente, dar și dacă nu trec, este bine că s-a ajuns aici, la vot”, a declarat deputatul PNL Radu Zlati.

Ultimele Stiri
abonare newsletter