Politică

Kelemen Hunor: „Am propus un pact interetnic care să fie folosit de anul viitor”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că a propus preşedintelui Klaus Iohannis şi partidelor parlamentare un pact interetnic, după ce a constatat că România a luat-o pe un drum greşit în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale.

Kelemen Hunor a declarat, joi, pentru Mediafax, că a propus acest pact interetnic la începutul anului, la prima consultare privind bugetul Apărării, şi nimeni nu a respins şi nu a refuzat o astfel de discuţie.
„La prima consultare de la începutul anului, privind bugetul Apărării, am propus preşedintelui Klaus Iohannis şi partidelor parlamentare un pact interetnic, care ar trebui să reglementeze câteva chestiuni între aceste partide. Am constatat că, după anul 2007, România a luat-o pe un drum greşit în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale şi continuă să meargă pe un drum greşit. În actuala perioadă este nevoie de o astfel de înţelegere, încă nu a trecut anul, aşa ceva nu se poate realiza de la o zi la alta, dar nimeni nu a respins, nu a refuzat o astfel de discuţie. Preşedintele Iohannis a spus atunci că are nevoie de timp de gândire şi de analiză. Se poate şi în acest an, se poate şi anul viitor, fiind an electoral ar fi chiar un moment oportun, şi atunci, şi campania electorală ar fi mult mai corectă şi mai liniştită, se poate face o campanie şi fără un discurs naţionalist şi fără să foloseşti cartea maghiară”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, pactul ar trebui să prevadă faptul că toată lumea este de acord că drepturile câştigate nu vor fi atinse, că nu vor fi blocate legile şi vor fi aplicate, cum este Legea Educaţiei, că se va căuta doar prin dialog şi prin mijloace democratice parlamentare modul în care se vor asigura instrumentele juridice şi instituţionale „prin care toate toate minorităţile etnice vor putea dezvolta şi întări identitatea etnică, lingvistică, culturală”.


„De asemenea, se va prevedea că nu vom folosi problematica minorităţilor naţionale în campaniile electorale, că nu e nevoie de mesaje naţionaliste. Consider că acest dialog şi această idee nu trebuie uitate, mai ales în actualul context în care se simte o reaprindere a naţionalismului şi extremismului, ceea ce nu este bine. Important este să avem şanse de dezbateri, este important să cădem de acord că anumite principii, anumite valori trebuie păstrate, întărite şi ceea ce am realizat împreună după Revoluţie nu trebuie risipit”, a subliniat liderul UDMR.

abonare newsletter