Politică

Vor condiționa România și Bulgaria acceptarea cotelor de imigranţi de primirea în Schengen?

Vineri, ministrul bulgar de Interne, Rumyana Bachvarova, a declarat că Sofia își va îndeplini angajamentul de a primi refugiați și că nu va condiționa acest lucru de aderarea la Schengen.

În aceeași zi însă, vicepremierul Meglena Kuneva, fost comisar european, a declarat, pentru EUobserver, că premierul bulgar, Boiko Borisov, şi cel român, Victor Ponta, au convenit într-o convorbire telefonică recentă să susţină o poziţie comună pe această temă la reuniunea de luni a miniştrilor de Interne şi Justiţie.

"Nu există nicio condiţie din partea României să accepte refugiaţi în plus, în schimbul aderării la spaţiul Schengen", a declarat pentru EUobserver un purtător de cuvânt al Guvernului român. "Dar ar fi corect ca România (şi Bulgaria) să obţină o decizie finală în octombrie", a adăugat acesta.


Dar premierul Victor Ponta a avut, într-adevăr, luni, o convorbire telefonică cu omologul său bulgar Boiko Borisov, principala temă a discuţiei fiind criza refugiaţilor şi efectele acesteia la nivelul Europei, după cum a anunţat Guvernul de la Bucureşti, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, cei doi premieri au evocat importanţa unei decizii pozitive privind obţinerea de către România şi Bulgaria a primei faze a aderării la spaţiul Schengen, pentru graniţele aeriene. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter