Politică

Iepurele din joben: „independentul” Boc!

De ce nu se grăbește Emil Boc să-și anunțe candidatura din partea PNL pentru un nou mandat la Primăria Cluj-Napoca? În mediul politic clujean se discută un scenariu de avarie: delimitarea primarului de imaginea dezastruoasă a clasei politice și lansarea unei candidaturi independente!

Cel puțin două institute de sondaje a opiniei publice au măsurat recent șansele unui independent în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca. Au fost efectuate mai multe sondaje, susțin surse din mediul politic, la comanda mai multor candidați. Dintre aceștia, în mod sigur unul este jurnalistul Liviu Alexa, care a anunțat oficial că dorește să candideze independent și nu a ascuns că a comandat un sondaj.

Dar cercetările efectuate au măsurat și intenția de vot a clujenilor pentru situația în care Emil Boc ar candida independent. 


Două posibile explicații

Există două variante care să explice sondajele: fie partidele politice aflate în competiție măsoară orice variantă posibilă, inclusiv pe aceea a candidaturii independente, fie PNL (în a cărui documente interne este prevăzută procedura măsurării intenției de vot înaintea anunțării unui candidat) ia în calcul și alte variante în afara actualului primar.

Iar această ultimă variantă nu face decât să întărească scenariul unei candidaturi independente. 


Dezertează „oamenii lui Boc”?

Primarul ar putea candida și „independent susținut”, după modelul candidaturii Elenei Băsescu, a cărei campanie pentru euro-parlamentarele din 2009 a fost făcută de democrat-liberali în paralel cu propria campanie.

Aplicând strategia Elenei Băsescu, și Emil Boc ar putea „smulge” o parte din structurile organizatorice ale PNL Cluj, cu atât mai mult cu cât foștii democrat-liberali nu se simt deloc confortabil în cadrul noului și marelui PNL. Lor li s-ar putea adăuga simpatizanți din partea unor organizații „civice”, dintre cele care au inițiat și susținut organizatoric, logistic și financiar protestele din Piața Unirii din campania de la suspendarea președintelui Băsescu, dar și activiștii unor partide de buzunar, precum PMP sau M10.


În locul lui Boc, latră Blaga

Un anunț în sensul unei candidaturi a lui Boc la Primăria Cluj-Napoca a fost făcut de copreședintele PNL Vasile Blaga. Săptămâna trecută, acesta a anunțat că Emil Boc s-a înscris în cursa internă a partidului pentru desemnarea candidatului liberal la Primăria Cluj-Napoca.

"Am avut aseară o discuție cu dânsul și am văzut și lista de azi dimineață, prezentată de Cluj. Da, s-a înscris în cursă. Sigur că eu l-am înțeles pe domnul Boc. Are o problemă despre care mi-a spus că ar condiționa (candidatura — n.r.). Nu condiționează. E o problemă mai complicată legată de situația gunoaielor menajere de acolo. Nu se termină o lucrare care este pe fonduri europene. El își rezolvă o problemă temporară, rampă temporară, îl ajută în acest sens primarul din Oradea. Lucrurile sunt ok", spunea atunci Blaga.


”Emil Boc este unul dintre membrii PNL. Vedem ce va rezerva viitorul pentru domnia sa. Vom vedea ce își dorește și dacă va mai avea susținerea clujenilor. A fost acel om care după ce a plecat de la Guvern a fost ales cu un vot mai mult decât majoritar la Cluj. Cred ca clujenii au dreptul să aleagă”, spunea, la rândul său, Alina Gorghiu, copreședinte PNL.

Precizăm că în 2012, însă, Emil Boc a câștigat la limită cu o diferență de numai 1.000 de voturi în fața contracandidatului USL, actualul senator PNL Marius Nicoară.


Soluția PNL: Finul împotriva Nașului

Este de notorietate că organizarea PDL este exemplară la Cluj și mulți nemulțumiți ar putea să-l urmeze pe Boc, perceput ca „tătucul” organizației clujene.

Singura salvare a PNL în cazul în care Boc ar decide să candideze independent ar fi lansarea în cursă a unui candidat din fostul PDL, cel mai probabil Alin Tișe, de altfel foarte vocal în ultima vreme. Sau Daniel Buda, co-președinte al PNL. Doar așa ar putea evita o hemoragie de voturi dinspre simpatizanții fostului PDL către Emil Boc.

Campania lui Boc: cioc, cioc, cioc!

Este deja vizibil că Emil Boc a intrat în campanie. Chiar dacă neagă acest lucru, primarul este văzut aproape zilnic inspectând șantierele din oraș sau participând la evenimente care de care mai inedite, cum ar fi concertul lui David Guetta sau ieșirile pe șantiere, ciocănitul la pavajul de pe Memo, declarațiile despre gunoaie, dar și masa pentru pensionari.

abonare newsletter