Politică

Ori e Boc! Ori e Buda!

PNL nu vrea să riște Clujul, astfel că se repetă istoria din 2012: cineva va fi împins să candideze - vrea, nu vrea - la Primăria Clujului. Dacă nu vrea Boc, Buda va fi obligat să salveze „fața” partidului. Sau să-și termine cariera politică încercând!

Emil Boc mai are la dispoziţie aproximativ o săptămână să îşi anunţe intenţia de a candida din partea PNL la Primăria Cluj-Napoca: în caz contrar, ar putea fi “sacrificat” unul dintre copreşedinţii organizaţiei judeţene.

La Cluj, spre deosebire de alte filiale PNL din ţară, liberalii continuă să se învăluie în mister sau fug de responsabilități când vine vorba de o candidatură pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Cum Emil Boc întârzie să facă un anunţ oficial, nimeni nu se înghesuie să își asume o asemenea răspundere. Subiectul este tabu cel puţin pentru tabăra liberalilor din fostul PDL. Pentru că s-au cam împotmolit, liderii de la București au pus piciorul în prag și au transmis în teritoriu ca acolo unde nu există o variantă până la începutul lunii august, să fie aruncat în luptă unul dintre copreședinții filialei. La Cluj, cei doi copreședinți sunt Daniel Buda-din partea fostului PDL și Marius Nicoară- din partea vechiului PNL. Astfel, cine pică testul localelor riscă să piardă şi funcţia politică, şi eventual şansa unei candidaturi la parlamentare.


Nicoară, o carieră compromisă

O candidatură a lui Marius Nicoară este exclusă pentru funcţia de primar, senatorul fiind “tras pe linie moartă” după ultimul incident în care a fost implicat și în urma căruia cariera sa politică a cam luat sfârșit.

Marius Nicoară, senator şi copreședintele PNL Cluj, este urmărit penal de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Procurorii au confirmat că s-a început urmărirea penală ”in personam” împotriva senatorului de Cluj, scria recent Gazeta de Cluj. Marius Nicoară ar fi avut o concentrație de 1,4 g/l de alcool, aproape dublu față de concentrația începerii unui dosar penal. El a făcut un accident în noiembrie 2014, fiind surprins băut la volan. Recent, Marius Nicoară declara pentru Monitorul de Cluj că nu crede însă că va fi trimis în judecată.


Nicoară a subliniat, în repetate rânduri, faptul că PNL Cluj are candidat, pe Emil Boc, care nici nu trebuie să îşi anunţe vreo intenţie de a candida, fiind în funcţie. “PNL are candidat, pe Emil Boc, cum am spus de mai multe ori. Aşa este, nu a anunţat oficial că va candida, dar nici nu a spus că nu va candida”, a declarat Marius Nicoară.

Se “încălzește” Buda?

Astfel, în acest context, o variantă ar fi celălalt copreședinte al PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda.


Buda a fost surpriza de la alegerile europarlamentare care au avut loc anul trecut, când, până în ultimul moment s-a știut că Rareș  Niculescu va candida pentru încă un mandat în Parlamentul European.

Este de notorietate faptul că Daniel Buda este un apropiat al actualului primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, şi “în opoziție” cu senatorul Alin  Tișe, și el posibil candidat pentru funcția de primar.


Rămâne de văzut dacă Buda își va asuma răspunderea de a intra într-o asemenea luptă. Deocamdată, Buda nu ne-a răspuns la telefon, pentru a exprima un punct de vedere.

Seplecan, la Primărie?

Pe listă ar putea fi adăugat și președintele executiv  al PNL Cluj, Mihai Seplecan, care este și actualul președinte al Consiliului Județean Cluj. Deocamdată, liberalul nu vrea să comenteze pe marginea acestui subiect. De altfel, săptămâna trecută, Seplecan și-a anunțat intenția de a candida pentru Consiliul Județean.


“Sunt convins că se va găsi candidat la Cluj. Este vorba de interpretarea unor nuanţe aici, nu este cazul Clujului, aici nu putem vorbi de candidaţi fără şanse. La Cluj, sunt convins că oricine va fi desemnat să candideze va şi câştiga primăria și sunt şi mulţi doritori”, a spus Seplecan.

Nu în ultimul rând, în ce privește o eventuală candidatură a sa pentru funcția de edil, deocamdată nu comentează, dar nici nu o exclude. “Deocamdată nu vreau comentez, dar nu ascund faptul că sunt interesat. Pe de altă parte, în acest moment trebuie să deblochez problemele din judeţul Cluj  și să demarez noi proiecte pentru clujeni. Astăzi sunt preşedintele Consiliului Judeţean”, a mai spus Seplecan.

Până la 1 august din fiecare filială trebuie să vină o propunere de candidat pentru primăria reşedinţă de judeţ. Dacă nu se întâmplă asta, unul dintre cei doi copreşedinţi PNL de la nivel local va fi aruncat automat în luptă.

Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a declarat zilele trecute că le-a transmis colegilor ca, acolo unde PNL nu va avea un candidat cu şanse de reuşită, pentru alegerile locale, unul dintre copreşedinţii organizaţiilor să îşi asume responsabilitatea candidaturii. Petrache a precizat că listele finale ale candidaturilor asumate intern vor fi transmise la centru până la 1 august.

Ultimele Stiri
abonare newsletter