Politică

Iohannis a ignorat Diaspora și voinţa poporului

Deși a spus în campania electorală că vrea o altă lege a alegerilor, președintele Klaus Iohannis a promulgat o variantă modificată prea puțin a celei actuale.

Legea alegerilor parlamentare, care va duce la un număr mai mic de deputaţi şi senatori, a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, recent, iar zilele trecute, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Noua lege are avantaje, dar şi dezavantaje. Astfel, se va reveni la vot pe liste, dar numărul de parlamentari este redus cu numai 100 faţă de câţi sunt acum. Cu alte cuvinte, în privința numărului de parlamentari, nu s-a rezolvat mare lucru. Astfel, vom avea 308 deputați şi 134 de senatori. Un alt dezavantaj este faptul că diaspora va fi subreprezentată. La ceilalţi parlamentari se mai adaugă 18 de la minorităţile naţionale şi 6 pentru românii din diaspora. Promulgarea legii de către președintele României a generat reacții și atacuri dure din partea politicienilor. O astfel de reacție a venit din partea fostului președinte Traian Băsescu.  


De ce nu a atacat legea la CCR?

Fostul preşedinte Traian Băsescu  a declarat că a fost decepţionat de faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a atacat la Curtea Constituţională legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, promulgând-o.

"Promulgând fără să obiecteze Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, preşedintele Iohannis şi-a abandonat cea mai importantă prerogativă, aceea de a-i reprezenta şi de a lucra pentru cei care l-au ales. Mare decepţie când am constatat că legea nu este atacată la Curtea Constituţională şi iată de ce: număr de parlamentari conform noii legi: 466; număr de parlamentari conform referendumului din 2009: 300", a scris Băsescu pe Facebook.


Fostul preşedinte susţine că actualul preşedinte "avea obligaţia constituţională să acţioneze în favoarea propriului popor" şi că "a abdicat de la îndatoririle constituţionale în condiţiile în care avea la dispoziţie Decizia nr. 682/2012 a Curţii Constituţionale care în mod indirect îl obliga la reacţie".

De asemenea, Traian Băsescu este de părere că românii au fost "puţin vânduţi" pentru o relaţie mai bună a preşedintelui cu politicienii.


Puterea şi opoziţia au făcut front comun

La momentul votului, Puterea și Opoziția au făcut front comun pentru acest proiect, fiind adoptat cu 273 de voturi "pentru", 8 abţineri şi 10 voturi "împotrivă".

Aleşii clujeni- de la putere şi din opoziţie – au subliniat atunci faptul că este „calea de mijloc“ între mai multe propuneri care existau la comisiile de specialitate.


Astfel, chiar dacă la comisiile de specialitate au existat mai multe proiecte depuse, printre care şi unul care propunea 350 de parlamentari, la Comisia de Cod electoral a trecut varianta cu aproape 500 de aleşi.

„Există o variantă care propune 350 de parlamentari şi care este la comisii. De asemenea, sunt voci care amintesc de referendum. Această formă despre care vorbim este un consens între mai multe variante care cuprinde toate opiniile şi este în acord şi cu Constituţia“,spunea, înainte de votul din plen, Alexandru Cordoş senator PSD de Cluj.


Argumentele PNL: “Este cea mai bună variantă”

Deputatul PNL de Cluj Radu Zlati explică faptul că față de legea anterioară, aceasta este o variantă mai bună. “Este o variantă mult mai bună pentru democrația României, iar ceea ce tot spune Băsescu referitor la numărul de parlamentari este o prostie, pentru că acel referendum nu a fost valid şi este doar consultativ. Principalele avantaje sunt trecerea la votul pe listă și faptul că va dispărea uninominalul. Acel sistem nu era bun pentru că puteau candida și persoane fără expertiză”, a declarat Radu Zlati. 

Vă reamintim, la referendumul din 2009 românii au votat pentru trecerea la un Parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari.

abonare newsletter