Politică

“Traseiştii"- Multe partide, dar prea puţine iniţiative legislative

Deputaţii şi senatorii intră în curând în vacanţă, după o sesiune parlamentară în care nu s-au chinuit prea mult să legifereze. Cei patru deputaţi traseişti de la Cluj au susţinut împreună aproximativ 70 de iniţiative legislative, niciuna devenită lege. Iniţiativele lor au vizat domenii generale şi bineînţeles, aproape toţi au fost foarte precupaţi cu declararea unor zile speciale drept sărbători naţionale.

Foştii conservatori şi Cătăniciu, colegi de partid

Steluţa Cătăniciu a intrat în Parlament din partea PNL, dar între timp a trecut pe la PLR pentru ca zilele trecute să se unească cu Partidul Conservator în noua formaţiune politică ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor).

Dintre iniţiativele sale amintim un proiect de lege privind tichetul de servicii destinat prestaţiilor casnice la domiciliu şi prestaţiilor cu caracter ocazional sau sezonier, una privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia şi o propunere legislativă privind siguranţa în unităţile de învăţământ . Ea a susţinut alături de foştii conservatori propunerea pentru declararea municipiului Turda "Oraş-martir "al Revoluţiei din decembrie 1989 şi propunerea legislativă privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Cătăniciu a susţinut 9 iniţiative în această sesiune.


Deputatul fost PP-DD, fost PC, actualmente membru al noului partid ALDE, Ioan Moldovan a susţinut şi promovat proiecte care în general au vizat domeniul învăţământului şi administrativ. Dintre aceste amintim o propunere legislativă privind declararea zilei de 19 februarie - " Ziua Brâncuşi " ca sărbătoare naţională şi una privind dotarea cu sisteme de semaforizare inteligentă. ŞI el a promovat îniţiativa pentru declararea municipiului Turda "Oraş-martir "al Revoluţiei din decembrie 1989. În total a susţinut 19 iniţiative.

Deputatul Mircea Irimie a intrat în Parlament din partea PDL, a trecut apoi prin PC, iar acum este şi el în ALDE.


Dintre iniţiativele sale amintim o propunere legislativă privind Codul fiscal, un proiect de Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia şi o propunere legislativă pentru crearea şi desfăşurarea unui mecanism de donaţii benevole private, care să colecteze fonduri utilizabile exclusive în dotarea logistică a MApN.

A susţinut totodată, un proiect privind acordarea voucherelor de vacantă  şi unul care a vizat darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Irimie a fost precupat, de asemenea ca ziua de 19 februarie să fie sărbătoare naţională - " Ziua Brâncuşi ". În total, el a susţinut 29 de iniţiative.


Gurzău, cel mai comod deputat

Fostul democrat-liberal, înscris acum în PMP și foarte vocal susţinător al Elenei Udrea, Adrian Gurzău este unul dintre cei mai longevivi deputaţi, cu două mandate și un sfert. De când a intrat în Parlament, în 2009, nu s-a remarcat prin nimic, poate doar prin foarte multele cuvinte înșirate pe nenumărate comunicate de presă și declarații politice.

Astfel, deputatul PMP Adrian Gurzău nu s-a sinchisit prea mult cu legiferatul nici în această sesiune parlamentară. Iniţiativele sale au vizat exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical. De asemenea, tot în acest domeniu el a avut o propunere privind organizarea şi funcţionarea sistemulu de sănătate din România  şi una privind modul în care funcţionează farmaciile şi cum se vând medicamentele în România. Gurzău face parte din grupul parlamentar democrat popular, iar în total a susţinut 9 propuneri.  


Irimie, Moldovan şi Gurzău vor privilegii

Acum două săptămâni, deputaţii Mircea Irimie, Ioan Moldovan şi Adrian Gurzău au semnat alături de alţi aproximativ 200 de parlamentari proiectul pensiilor speciale ale aleşilor.

În ultimele luni, parlamentarii au emis o serie de pretenţii. După ce DNA a cerut o serie de arestări în Parlamentul României, politicienii s-au gândit să îşi facă o lege „anti-arest“ şi au susţinut că nu vor cătuşe pentru cei corupţi.


Pensiile speciale a fost una dintre ultimele pretenţii ale aleşilor, care a generat o serie de reacţii negative, la nivelul societăţii civile.

Peste 200 de parlamentari au semnat propunenea legislativă privind pensiile speciale ale parlamentarilor, dintre aceştia câţiva fiind clujeni.

Nu în ultimul rând,parlamentarii au vrut să modifice codurile penal şi de procedură penală, însă discuţiile în acest sens au fost amânate, în contextul criticilor CSM şi al refuzului privind susţinerea din partea UNPR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter