Politică

Elena Uioreanu, selfie cu ia în Parlamentul României FOTO

Deputatul PNL de Cluj Elena Uioreanu s-a îmbrăcat miercuri, de Ziua Iei, într-o ie românească şi şi-a făcut o fotografie în Parlamentul României. Acelaşi lucru l-a făcut şi deputatul PSD Aurelia Cristea, gestul lor simbolizând promovarea iei tradiţionale româneşti.

deputatul PSD de Cluj Aurelia Cristea şi deputatul PSD de Iaşi Cristina Nechita deputatul PSD de Cluj Aurelia Cristea şi deputatul PSD de Iaşi Cristina Nechita

“Ca orice lucru prețios și ia românească, în societatea ultratehnologizată în care trăim, devine din ce în ce mai mult un obiect pe cale de dispariție. Puțini mai sunt meșterii populari și femeile care știu să facă o ie, iar aici statul roman este dator să intervină, pentru a salva și perpetua una dintre simbolurile românismului. De aceea, propun inițierea, prin intermediul unui proiect de lege, a Programului Național al Iei Românești, destinat perpetuării meșteșugului și al obiceiului de a purta ie.

Noi vedem acest Program acționând în societatea românească pe două paliere. Primul, și cel mai important, este la nivel școlar. Prin intermediul acestei strategii de reînviere a tradiției naționale, dorim să inserăm în Programa școlară cursuri pentru deprinderea meșteșugului iei încă din școala gimnazială, urmând ca în liceu, această deprindere să devină o adevărată abilitate națională pentru elevele românce. Și de ce nu și pentru băieții doritori. La nivelul școlilor este necesară o alocație guvernamentală, prin intermediul căreia acestea să se doteze cu material și să aibă instructori, urmând ca Primăriile din țară să organizeze cel puțin o data pe an târguri destinate comercializării și premierii celor mai reușite Ii făcute de elevi. Astfel vom reuși să transformăm obiceiul în modă.


Pe celălalt plan, strategia națională este menită să susțină specializarea meșteșugului iei prin finanțarea și crearea de Centre meșteșugărești pe lângă muzeele etnografice și școlile populare de arte”, a spus Elena Uioreanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter